Aмерика и њени савезници изводе вежбе на Црном мору ради проучавања потенцијалног бојног поља у случају да Кијев припреми војну операцију на југоистоку Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.

Министарство упозорава да Сједињене Америчке Државе предузимају непланиране кораке у циљу стварања мултинационалне групе оружаних снага у непосредној близини граница Русије.

Конкретно, у саопштењу се прецизира да се у водама Црног мора тренутно налази разарач са навођеним ракетним оружјем „Портер“, танкер „ДЖон Лентхал“, командни брод морнарице САД „Маунт Витни“, као и да су два америчка стратешка бомбардера Б1-Б извела летове изнад Црног мора на удаљености око 100 километара од руске границе.

– Бродови америчке морнарице стигли су због учешћа у мултинационалној вежби коју у подручју Црног мора изводи здружена команда Оружаних снага САД у Европи. Поред тога што је у вежби осим америчке морнарице планирано учешће тактичке, патролне и стратешке авијације, као и контингената Оружаних снага Бугарске, Грузије, Румуније, Турске и Украјине, у току је проучавање потенцијалне зоне ратних дејстава у случају да Кијев припрема војно решење на југоистоку Украјине – упозорава Министарство.

Према наводима руског војног ресора, активности америчке морнарице представљају дестабилишући фактор на Црном мору, а један од циљева је војно освајање Украјине.
Под будним оком Црноморске флоте
Међутим, руска Црноморска флота предузима бројне мере за контролу активности америчке морнарице у водама Црног мора, додаје Министарство.

– Руске Оружане снаге непрекидно посматрају и прате ситуацију – истиче се у саопштењу.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да је Америка заинтересована за стварање поморских база у Румунији и Бугарској, што представља директно кршење Оснивачког акта Русија-НАТО. Како је рекао вежбе НАТО-а на Црном мору повезане са жељом Америке да појачава политику обуздавања Русије.

Оставите Коментар