МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је данас за РТРС да је Запад годинама наоружавао Украјину.

– Тамо је радило на стотине службеника, ЦИА, енглеске специјалне службе, они су тамо више од 10 година. Заузимају огромне просторије у зградама званичних украјинских служби и агенција и они заправо управљају свима. Тако да је било јасно кад су одбијали све наше разумне предлоге и компромисе, да су оправдали наше најгоре мисли, да су стварали у Украјини базу како би претили и суздржавали Руску Федерацију – рекао је Лавров.

Он је истакао да Русија није имала другог избора него да призна републике које су морале да добију од Украјине посебан статус и остану у њеном саставу.

– Односно, републике на које су украјинске оружане снаге, тзв. украјински национални батаљони наставили агресивни наступ. Сваког дана су пуцали током година саботирања Минског споразума, 14.000 цивила је било убијено у директном пуцању на градове, цивилну инфраструктуру, укључујући школе, болнице, вртиће – рекао је Лавров.

Лавров је истакао да је све почело „давно, у најмању руку 2014. године када су, упркос гаранцијама Француске, Немачке и Пољске, које су подржале договор постигнут између тадашњег предсједника Украјине и опозиције, ујутро следећег дана након потписивања документа неонацисти и ултрарадикали преузели власт у Украјини, а Немачка, Француска, а и цела ЕУ заједно са њима, једноставно показали своју беспомоћност и слабост“.

Додао је да се то наставило када су „неонацисти, који су освојили власт у Украјини, 2. маја у Одеси спалили 50 људи и 2. јуна, када су украјинске оружане снаге и борбена авијација бомбардовали центар Луганска и друга места на истоку земље“.

– Бомбардовали су их само због тога што су одбили да прихвате резултате антиуставног државног удара, што су одбили да живе у оквиру неонацистичких правила, потпуно русофобских, потпуно екстремистичких, који заправо, понављају све темељне традиције Трећег Рајха и поштују као јунаке оне људе који су у то доба сарађивали са нацистима – рекао је Лавров.

Лавров каже да је Мински споразум из 2015. године био шанса да се очува територијални интегритет Украјине, те да не би било разлога за одбрану Донбаса када би овај споразум био испуњен.

Оставите Коментар