Ако Сједињене Америчке Државе буду инсистирале на томе да се укључе у преговарачки процес између Београда и Приштине, онда и Русија има право да буде део тога, јер је са Србијом стратешки партнер, каже за Спутњик руски сенатор Валериј Рјазански, председник посланичке групе Савета Федерације за сарадњу са Србијом и функционер Јединствене Русије.

Откако су САД у протеклом периоду именовале два специјална изасланика — једног за Балкан, а другог за Косово, појачале су се спекулације да то значи намеру Америке да се укључи у дијалог Београда и Приштине знатно активније и директније него пре, а саговорник Спутњика тим поводом каже:

Русија има пуно право да разговара о Косову

„Онда и Русија има пуно право да буде учесник у тим истим преговорима, јер две земље имају стратешко партнерство потврђено Декларацијом из 2013. године. Ми смо Србији партнер, развијамо наше односе“, додаје Рјазански.

Он је навео да две земље развијају и економске односе и подсетио да је потписан Споразум са Евроазијском унијом који Србији отвара нове економске могућности.

„Русија помаже Србији у решавању и неких других питања. Сматрамо да и ми имамо право, у случају да САД буду учесник дијалога, да будемо део тог процеса, делећи став Србије“, истиче он.

Компромис о Косову могућ

Протеклу недељу обележио је сусрет председника Русије и Србије, Владимира Путина и Александра Вучића, када је још једном потврђена подршка Москве српским ставовима о Косову, односно да ће Русија подржати компромисно решење ако до њега дође.

Упитан да ли је компромис између Београда и Приштине уопште могућ, Рјазански нам одговара:

„Компромис је могућ, а ми сматрамо да то решење треба да задовољи стране тако да се не наруши равнотежа снага и интереса. Ми смо увек полазили од тога да је Резолуција 1244 темељ за решавање тог питања“, каже он.

Рјазански у интервјуу за Спутњик истиче значај опозивања признања Косова.

„Шта нам то говори? Ако се ти процеси заснивају на схватању да се може доћи до компромисног решења, онда можемо само да поздравимо такав преговарачки процес који је усмерен на поштовање права свих националних мањина, интереса свих. То је основа и наше политике и зато ћемо подржавати Србију у напорима да се односи граде на принципу мирног решења“, рекао је руски сенатор.

Надамо се да се политика Србије неће мењати

Упитан како тумачи то што економска сарадња Русије и Србије, посебно у сфери одбране, изазива забринутост и узнемиреност Запада, а притом званични Београд увек на прво место ставља сарадњу са ЕУ, Рјазански каже да Русија разуме опредељење Србије за пут ка ЕУ и чланство у Унији.

„Ипак, видимо да ни српско руководство, ни српски народ не би желели да тим циљем угрозе сарадњу са Русијом“, рекао је Рјазански.

Он је додао да је Србија та која одлучује о таквим стварима.

„Надамо се да се актуелна политика српског руководстава неће променити, односно да ће се у исто време развијати политички и економски односи, укључујући војну сарадњу са Русијом, као и са земљама ЕУ“, каже Рјазански.

Војна неутралност — по укусу

На жељу НАТО-а да све земље Балкана постану део Алијансе, Москва не гледа благонаклоно, додаје он.

„Никада тај став нисмо подржавали. Више нам се свиђа став Србије о војној неутралности с правом да своје оружане снаге граде онако како сматрају да треба“, истиче он.

Говорећи о сарадњи између Скупштине Србије и Савета Федерације (Горњег дома руског парламента), Рјазански сумира активности у протеклом периоду, укључујући посету председнице Савета Федерације Валентине Матвијенко Београду и најављује да ће се сада више фокусирати на контакте између региона.

„Сусрети у оквиру Групе пријатељства одвијају се регуларно. Договор је да се сада импулс да сарадњи између региона, градова… Ја представљам Курску област. Курск је град-побратим са Новим Садом и све те пројекте које моја област намерава да реализује у Србији и обратно, то су све додатни подстицаји сарадњи“, закључио је Рјазански.

Биљана Симић

Оставите Коментар