Једно од највећих изненађења Међународног војнотехничког сајма савременог наоружања и војне технике „Армија-2020“ је представљање самоходног борбеног возила које је наоружано ласерским системом за уништење дронова „Рать“. Његова намена је детекција и класификација беспилотних летелица, и њихово уништење дејством система заснованог на микроталасном оружју које врши ефикасну опструкцију и пуцање управљачког канала, али и дејством ласерског снопа где долази до физичког уништења дрона.

Самоходно возило са борбеним модулом на кога је интегрисан ласер привукао је велику пажњу заинтересованих посетилаца Међународног војнотехничког сајма савременог наоружања и војне техније „Армија-2020“. Комплекс „Рать“ се базира на оригиналној оклопној шасији, на којој је видљив уплив инжењера КаМАЗ-а.

Основна намена ласерког комплекса „Рать“ је детекција и класификација беспилотних летелица, и њихово уништење дејством система заснованог на микроталасном оружју које врши ефикасну опструкцију и пуцање канала за управљање, али и дејством ласерског снопа где долази до физичког оштећења дрона и његове ликвидације.

У саставу комплекса „Рать“ улази оклопно возило СБА-70К2, радарско-осматрачка станица, микроталасног система за онеспособљавање беспилотне летелице , комплекс за аутоматско распознавање и ометање теелекомуникационих канала за управљање беспилотним летелицама, ласерског система за физичку ликвидацију беспилотне летелице, оптоелектронске склопке, јединственог система борбеног управљања са елементима вештачке интелигенције који обезбеђује интеграцију, обраду и примопредају података.

Минијатурна радарска станица је у стању да открије ваздушне објекте који имају радарску рефлексију еквивалента 0,01 м2 на даљини до 3500 метара. При том овај објекат може да се кеће брзином до 200 км/час. Микроталасни усмерени сноп може ефикасно да опструише електронику која се налази на дроновима у радијусу до 2500 метара.

Ова систем је у стању да без присуства човека обезбеди кружно скенирање ваздушног простора у аутоматском режиму рада. Комплекс је у стању да на даљини до 1000 метара детектује и распозна широк спектар телекомуникационих канала који се налазе у радном дијапазону од 2-6 гигахерца.Уколико непријатељска беспилотна летелица успе некако да пробије предњу одбрамбену баријеру која се креће у распону 1,5-2,5км од возила, улази у зону ефективног домета ласерског оружја који својим усмереним енергетским снопом гарантовано уништава летелицу. Том приликом не долази само до потпуне опструкције оптоелектронских уређаја који се налазе на летелици, него и до физичког уништења самог апарата.

Што се тиче платформе комплеска „Рать“ она се састоји од оклопног возила точкаша СБА-70К. Ово возило је у стању да са пуним резервоваром превали дистанцу од 1000 км. Његова брзина је до 100 км/час, погон је на свих шест точкова (6х6). Оклопна заштита возила гарантује одбрану од стрељачког оружја до калибра 7,62мм. Оклопна капсула возила СБА-70К је у стању да издржи сксплозију нагазне мине еквивалента 4кг ТНТ-а. Такође, уколико дође до оштећења пнеуматика возило може да пређе раздаљину од 50км и том приликом оствари вредности брзине кретања до 50 км/час.

Оставите Коментар