Да је Русија испоручила С-300 Србији, ни један НАТО авион не би полетео јер би био оборен.
Бивши премијер Руске Федерације Сергеј Степашин каже да је то што Русија 1999. године Србији није испоручила ракетни систем С-300 највећа геостратешка грешка Москве у модерној историји.

Степашин, који је у време НАТО агресије прво био вицепремијер а потом и председник владе по одласку Јевгеније Примакова, потврдио је да је тадашњи председник Слободан Милошевић од Русије тражио С-300.

То питање се, како је додао Степашин, разматрало на једној од седница Савета безбедности Руске седнице Савета безбедности Руске Федерације, али је одговор Београду ипак био негативан, што је знатно олакшало посао НАТО пакта.

  • Милошевић се обраћао Русији са молбом да се Србији и Југославији испоручи С-300. У том случају не би било никаквог бомбардовања.. О томе смо разговарали на Савету безбедности Русије. Ја сам такође био члан тог савета. Али представници војске, генерали из Kремља, рекли су да Југославија није била чланица Варшавског уговора и да зато не може да добије С-300… По мом мишљењу. то је била грешка, страшна грешка- Да су ти комплекси били овде, а било их је лако допремити, ни један НАТО авион не би прелетео јер би био оборен. Али историја се не може вратити уназад… – рекао је Степашин за медије након откривања бисте његовом претходнику Јевгенију Примакову у Руском дому у Београду.

Степашин није појаснио какве је везе имао С-300 са Варшавским пактом, који је и формално престао да постоји још 1. јула 1991. године, односно скоро пуних осам година пре почетка агресије на Србију и Југославију.

Бивши руски премијер је подсетио да је 24. марта 1999. тадашњи први човек руске владе Јевгениј Примаков окренуо авион изнад Атлантика и отказао планирани пут у САД.

  • Скрећем пажњу да су и данас, после 20 година, односи Русије и Србије, односи наших председника поштени, транспарентни, сарадња се одлично одвија, а темеље за све то ударио је управо Примаков. Ми смо извукли веома важне поуке из бомбардовања Србије, што се види у оном што се дешава на Блиском истоку, у Сирији. Што се тиче Србије, везали су вам руке отевши вам део територије, а стално са вама играју неку игру „попустите тамо, попустите овамо, а онда ћемо можда да вас примимо у Европску Унију“. Драго ми је што председник Вучић исправно и јасно то разуме – закључио је Степашин.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Степашинове речи звуче као изговор и да те 1999. стварно нису биле тако једноставне.

  • Можда су Примаков и Степашин, као и неки високи војни званичници Русије, били за то да нам се достави С-300, али главну реч је ипак водио тадашњи председник Русије Борис Јељцин. Он је био кључни човек, као и тајкуни око њега – истиче Анђелковић, додајући да Јељцин није био спреман да се замера САД и да је тих година у више наврата трговао нашом несрећом.
  • Али, то не би требало да нас чуди. када је Јељцин пустио да се распадне СССР по вештачким границама и да 30 милиона Руса остане изван границе Русије, није било реално да ће нама помоћи – истиче Анђелковић.

Владан Глишић ис СПАС-а каже да, иако је историја учитељица живота, ми је не можемо променити.

  • Знамо да нам наши Руски пријатељи 1999. нису могли помоћи. Али сада су околности другачије и верујемо да су свесни жртве коју смо тада поднели и да ће нам помоћи у будућем развоју догађаја, пре свега изградњом гасовода и железнице – каже Глишић.

Оставите Коментар