Москва је забринута због пристрасног оцењивања ратних злочина на Балкану из деведесетих година прошлог века, а позадина догађаја у Приштини и Подгорици је очигледна – етикетирати Београд као извор зла у периоду распада бивше Југославије и заштитити оне који су починили злочине над Србима, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

„У политизовању догађаја, који су се одиграли током сукоба у Југославији деведесетих година прошлог века, активно учествују наводно независне невладине организације, које деценијама финансирају западне владе – наручиоци. Формирају се неке структуре за истрагу о ‘ратним злочинима’, штавише са неприкривеним антисрпским ставовима“, указује се у саопштењу.

Из руског Министарства поручују да пристрасна процена догађаја из последње три деценије на просторима бивше Југославије, извртање чињеница, произвољно „именовање починилаца“ и друге познатe методе политичког усмеравања, у супротности су са задатком претварања региона у динамичан, просперитетни део Европе.

У саопштењу се скреће пажња на чињеницу да се „пораст такве активности примећује данас у Подгорици и Приштини“.

Запад затвара очи на антисрпско етничко чишћење на Косову

Истиче се да се нарочито „цинично понашају косовске власти, где су на руководећим местима лица која су директно повезана с нечовечним делима, укључујући отмицу и убијање људи ради илегалне трговине њиховим органима”.

Упркос доказима, у Хагу до данас није покренут ниједан судски процес поводом ових случајева. Поред тога, Запад затвара очи на антисрпско етничко чишћење на Косову, смрт стотине цивила током НАТО агресије против Југославије 1999. године и страшне последице ове агресије.

Оружани сукоб албанских сепаратиста из „Ослободилачке војске Косова” и српске војске и полиције довео је 1999. године до бомбардовања Југославије (у то време састојала се из Србије и Црне Горе) од стране снага НАТО-а. Косовско-албанске структуре у Приштини 17. фебруара 2008. године једнострано су прогласиле независност од Србије. Самопроглашену републику Косово не признају Србија, Русија, Кина, Израел, Иран, Шпанија, Грчка и бројне друге државе.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар