План Приштине да формира сопствену војску представља кршење Резолуције Савета безбедности УН и још један дестабилизујући и провокатовни корак после увођења такси на робу из Србије и БиХ, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

– Приштина је објавила планове да 14. децембра усвоји одлуку о успостављању косовских оружаних снага – наводи руско министарство и упозорава да „такав корак биће директно и очигледно кршење Резолуције Савета безбедности УН 12 44, која је једини међународни легални документ у вези разрешења косовског питања“.

Резолуција подразумева само распоређивање међународних мултинационалних трупа у региону, наводи се у саопштењу.

Како је даље наведено, Приштина се спрема да предузме „још један дестабилизујући и провокативни корак после увођења такси од 100 одсто на производе из Србије и БиХ“.

Акција косовских власти да формирају сопствену војску (иначе, кршећи и њихов устав) може да доведе до најозбиљнијих последица не само на подручју са српским становништвом већ и за безбедност целог Балкана, истиче се у саопштењу.

– Очекујемо да косовске снаге примене свој мандат и предузму свеобухватне мере за неутрализацију и разоружање такве институције у случају да буде створена – навело је руско министарство.

– Спонзори Приштине – ЕУ и САД – треба да изврше јак притисак на косовске Албанце како би опозвали своје провокативне одлуке и да би се спречило јачање напетости – закључило је руско министарство спољних послова.