Мрежу затворених биолабораторија САД широм света чини више од 400 објеката, при чему се подударају места на којима се оне налазе и зоне у којима се јављају епидемијске опасности, изјавио је заменик секретара Савета безбедности Русије Александар Венедиктов
„Сва Хитлерова истраживања у сфери медицине и биолошког оружја пала су у руке Американцима. Данас видимо да они поново раде против целог човечанства. Имам у виду пре свега затворене америчке биолабораторије, војне и цивилне, које се отварају широм света. Према нашим проценама, ову мрежу чини више од 400 објеката“, рекао је Венедиктов на састанку с иностраним амбасадорима у Москви.

Према његовим речима, постоји низ сумњивих подударања у поређењу двеју мапа – места на којима се налазе америчке затворене биолабораторије и зона у којима се јављају нове епидемиолошке претње.

Он је подсетио да, према Kонвенцији Уједињених нација, ни једна нација нема право да производи биолошко оружје.

„Истовремено, САД су од тог времена успеле да усвоје низ законских аката који с Вашингтона скидају сваку одговорност. На пример, ‘Патриотски акт’, усвојен 2001. године, укида ограничења у руковању патогенима, уколико је такав рад одобрила влада“, рекао је Венедиктов.

Документ-доказ је, према његовим речима, и Национална стратегија за борбу против биолошких претњи, коју је 2009. године потврдио бивши председник САД Барак Обама.

Та стратегија, како је рекао Венедиктов, потврђује одустајање САД од провера испуњавања обавеза предвиђених Kонвенцијом Уједињених нација.

„С обзиром на то да су биолошки и бактериолошки експерименти увек опасни, Американци више воле да због евентуалних цурења патогена страда било ко, само не житељи САД. Због тога граде лабораторије за изучавање и модификацију посебно опасних патогена у земљама којих им ‘није жао’ и које су спремне, попут Украјине, да потпуно отворе свој научно-технички комплекс у знак такозване привржености вредностима НАТО-а“, навео је Венедиктов.

Венедиктов је, такође, констатовао да готово целокупна наука у Украјини ради у интересима западних ментора и према програмима које су одобриле САД.

„Интересантно је и то што у Укрјаини није остала ниједна велика научна институција која није добијала велике суме од Американаца и Европљана за спровођење разноврсних истраживања“, рекао је Венедиктов. У среду је у Москви организован састанак о биолошким лабораторијама, на којем учествују заменици секретара Савета безбедности Русије и амбасадори из 96 земаља.

Оставите Коментар