Чак 86,6 одсто Руса толерише и подржава потенцијални напад на територију Европске уније, укључујући: Пољску, Естонију, Летонију, Литванију, Бугарску, Чешку, Словачку и друге, показују резултати анкете коју је спровела “Ацтиве Гроуп”.

Проценат Руса који одобрава идеју војне инвазије на следећу земљу и сматра да би то требало да буде Пољска је 75,5 одсто.

Према мишљењу испитаника, ово је логичан наставак такозване “војне специјалне операције Руске Федерације“. Штавише, према анкети, 75 одсто испитаника у различитој мери толерише употребу нуклеарног оружја од стране њихове владе.

Док само 13,4 одсто руских грађана има негативан став према војној инвазији на друге земље, 46 одсто испитаника је апсолутно сигурно да руска влада треба да нападне ЕУ, а 40,6 одсто претпоставља дозвољено ширење непријатељстава.

Три земље које ће према анкети бити на мети Русије су: Пољска (75,5 одсто), балтичке земље, међу којима Естонија, Литванија, Летонија (41 одсто), Бугарска, Чешка, Словачка и Мађарска (39,6 одсто) . У анкети су испитаници имали прилику да изаберу неколико земаља.

Само 25,5 одсто се оштро противи употреби нуклеарног оружја. Међу испитаницима, 40,3 одсто сматра да је нуклеарни напад апсолутно прихватљив, а 34,3 одсто ће донекле подржати такву одлуку руских власти.

Руско јавно мњење, како се оцењује, може бити репер потенцијалних акција Kремља за светску заједницу.

“Општи утисак анкете је да су Руси, који су пристали да комуницирају са анкетарима, бесни не само према Украјини, већ и према ЕУ. Испитаници или одбијају да комуницирају након што су сазнали тему интервјуа, или се изјашњавају о спремности да подрже и одобре даље руске продоре у друге земље“, коментарише Андриј Еременко, оснивач истраживачке компаније „Ацтиве Гроуп“.

Социолози украјинске компаније “Ацтиве Гроуп” одлучили су да даље истраже у којој мери је руско друштво агресивно. За одговор је спроведена телефонска (путем Вибера) анкета по форматираној методологији (узорак је репрезентативан према субјекту федерације, полу и старости испитаника).

У састављању питања коришћен је обавезан језик за руско окружење. Тако је уместо „инвазија” и „рат” у анкети коришћена реч „специјална операција”, украјинске снаге безбедности су назване „нацисти” итд. Наравно, уместо „у Украјини” речено је „на Украјину”.

На питање “да ли Руска Федерација војно треба да присили друге земље да одустану од подршке нацистима у Украјини?“ свега 13,4 одсто испитаника је одговорило негативно, 86,6 одсто донекле подржава војну агресију на друге земље: 40,6 одсто недвосмислено подржава, а 40,6 одсто кажу да нису сигурни.

На питање: “Да ли мислите да би Руска Федерација требало да прошири свој утицај (укључујући и војним путем) на територију којих земаља?“, најчешће су издаистицане оне државе које су биле у саставу СССР-а.

У државама Варшавског пакта (осим Пољске) “војну експанзију“ одобрава 40.4 одсто испитаника. Напад Русије на Пољску толерише 39,9 одсто Руса, 25,3 одсто испитаника толерише војну агресију на земље ЕУ, а 15,2 одсто сматра да је неопходно “проширити војни утицај” на цео свет.

Важно је напоменути, указују из истраживачке групе, да је само 4,6 одсто испитаника желело да се “прошири утицај” у СА док је свега 5,6 одсто испитаника рекло да Руска Федерација не би требало да шири свој утицај, а 17,6 одсто није могло да одговори на питање.

Постављено је и питање „У којим земљама Руска Федерација треба да настави војну специјалну операцију након “денацификације Украјине” ради заштите својих легитимних интереса? (питање са више одговора)”.

У случају успешног завршетка „војне специјалне операције“ у Украјини, 75,5 одсто сматра да би Пољска требало да буде следећа, 41 одсто сматра да би следеће требало да буду балтичке земље.

Друге земље бившег Варшавског пакта (Бугарска, бивша Чехословачка, Мађарска, Румунија) навело је 39,6 одсто док је 4,3 одсто испитаника изабрало опцију “у некој од других НАТО земаља“, док 35,6 одсто није могло да одговори на питање.

Такође се показало да 3/4 Руса толерише употребу нуклеарног оружја од стране своје земље под одређеним условима.

Дакле, на питање “Да ли претпостављате да би Руска Федерација, у циљу заштите својих легитимних интереса, и под условом да Владимир Путин добије информације о претњи употребе таквог оружја против Русије, користила нуклеарно оружје на ограничен начин? ” 40,3 одсто је одговорило са „ДА“, а још 34,3 одсто је изразило сумњу у „може или не мора“, што значи да је спремно да подржи такву одлуку под одређеним условима. А само 25,5 одсто је недвосмислено одговорило „НЕ“.

Истраживање је спроведено од 11. до 14. марта 2022. методом ЦАТИ (телефонски интервју уз коришћење рачунара). Укупно је интервјуисано 1.557 испитаника. Посебност овог пројекта је била у томе што су се позиви обављали преко Вибера, а анкетари који су се представили нису рекли да зову из Украјине и истовремено су користили привремене бројеве за позиве.

Оставите Коментар