Парламент Црне Горе, под патронатом Душка Марковића и Мила Ђукановића, изгласао је ноћас спорни Закон о слободи вероисповести, те тиме све српске светиње, којих у овој држави има око 700, приписују Црногорској православној цркви.

Народ Црне Горе се побунио против аутократског режима, те су се синоћ окупили и блокирали главне путеве, како би тиме јасно послали поруку да се не слажу са одлуком плаћеничке власти.

Kолико је скандалозна одлука говори и то да и руски медији брује о усвајању поменутог закона.

Руски Спутњик пише о јучерашњим дешавањима, напомињући да је црногорска полиција ухапсила неколико припадника Демократског фронта након сукоба у парламенту због контроверзног закона о вери.

Sputnik

У наредном тексту, након изгласавања, Спутњик интернешнал подсећа да исти изазива негодовање јавности и подсећа да је Црна Гора годинама, као Црногорска епархија и приморје, била део Српске православне цркве.

Sputnik

Риа новости пишу о бруталном пребијању верника током протеста против закона о вери, те подсећа да су грађани протестовали на северу земље и блокирали путеве.

ria

Руска агенција Тасс указује на чињеницу да је бивши амерички сенатор који је „веома активан“ у продубљивању црквеног раскола у Украјини посетио Црну Гору пре усвајања предлога закона о вери.

Tass

Подсећамо, парламент Црне Горе усвојио је Закон о слободи вероисповести којим се легализује отимање имовине СПЦ у овој земљи.

За Закон је гласало 45 посланик ДПС-а, СД-а, Либералне партије, Бошњачке странке, Хрватске грађанске иницијативе и Форце, као и посланици СДП-а.

Посланици су поздравили аплаузом усвајање Закона. Посланици владајуће коалиције и СДП-а одбили су једногласно 103 амандман ДФ-а на Предлог закона.

Закон је усвојен у одсуству посланика Демократског фронта који су приведени и Посебног клуба посланика који је раније данас напустио седницу.

Оставите Коментар