Америка и Велика Британија су опљачкале Венецуелу за 30 милијарди долара, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности о Венецуели.

„Уместо лицемерног покушаја да се испоручи помоц́ од 20 милијарди долара, треба хитно укинути блокаду рачуна венецуеланских предузец́а у америчким банкама од 11 милијарди долара, које је Влада издвојила за куповину лекова, хране и средстава прве помоц́и“, изјавио руски дипломата.

Он је додао да је замрзнута и имовина венецуеланске корпорације „ПСВСА“ од 7 милијарди долара и златне резерве у Великој Британији од 1,2 милијарде долара.

– Вашингтон и Лондон су само у последње време опљачкали венецуелански народ за 30 милијарди долара у нафтној и банкарској имовини. Хајде да назовемо ствари својим именом: пред нашим очима се очигледно пљачка суверена држава, покушавају да је осиромаше, како би се у оквиру концепције хуманитарне интервенције, која није призната међународним правом, сменио неугодан режим – додао је Небензја.

– Желео бих да захвалим колегама из агенција УН и њиховим партнерима из великих хуманитарних организација који су одбили да подрже ову политичку провокацију. Захтевамо да се хитно прекине кршење резолуције генералне скупштине УН и поштују границе, суверенит и национално јединство народа Венецуеле, у складиу са повељом УН – нагласио је дипломата.

Једини циљ Вашингтона у Венецуели јесте смена режима, укључујуц́и и војним путем, рекао је Небензја.

Он је додао да је Русија спремна да пружи помоц́ у трагању за узајамним разумевањем између политичких снага у Венецуели.

Русија ц́е поднети нацрт резолуције о Венецуели у СБ УН, у којој ц́е се позивати на дипломатско решавање кризе.