ПРЕДЛОГ руске стране о гаранцијама безбедности није ултиматум, али је време разговора мирним тоном са Северноатлантском алијансом прошло, изјавио је заменик шефа дипломатије Русије Александар Грушко.

– Наши предлози су врло јасни. Време мирних тонова, веровања на реч је прошло. Ситуација је толико озбиљна, да је захтевала кораке када је неопходан принципијелни дијалог у четири ока – изјавио је Грушко у интервјуу „Руској газети“.

– На пример, наши партнери из НАТО-а говоре о проширењу Алијансе, да Русија нема право гласа, да је процедура приближавања НАТО-а прописана Вашингтонским споразумом и да свака држава има право да слободно „бира начине како да осигура своју безбедност“, укључујући учешће у војним савезима. На то су наши партнери из НАТО-а ставити тачку. Али постоји и други део формуле, где је директно речено да, правећи избор, државе су обавезне да узму у обзир интересе безбедности других. Не треба да заборављамо да је ширење НАТО-а политика која се још зове „политика отворених врата – рекао је заменик шефа дипломатије.

Заменик шефа дипломатије је саопштио да је по питању захтева који су упућени САД заузета чврст став.

– Очекујемо садржајни разговор са САД. Већ смо формирали тим и спремни смо одмах да почнемо разговор, чим Американци буду спремни за то – изјавио је Грушко.

Подсетимо, руско Министарство спољних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.

Оставите Коментар