Два руска ратна брода прошла су данас кроз Босфор, чиме је Москва, заједно са још 15 мањих бродова који су упловили у Црно море, појачала своје поморско присуство у том региону, у тренутку погоршаних односа са Западом и Украјином

Два десантна брода класе „Ропуча“ из руске Северне флоте, прешла су Босфор данас, а очекује се да ће још два таква пловила, овог пута из руске Балтичке флоте, ускоро прећи мореуз, потврдио је Ројтерсов извештач из Истанбула.

Новинска агенција РИА данас је известила да је 15 мањих бродова из састава руске Kаспијске флотиле завршило свој прелазак у Црно море у оквиру вежбе.

Kао додатни знак појачаних тензија у региону, Ројтерс наводи да је један брод са логистичким камионима и опремом за НАТО снаге у Румунији прошао кроз Босфор у петак увече.

Ово поморско прегруписавање поклапа са огромним нагомилавањем руских трупа у близини Украјине, које је Москва објаснила одбрамбеном војном вежбом, а истовремено је дошло да ескалација сукоба у источној Украјини између проруских сепаратиста и украјинских владиних снага.

Русија је такође привремено ограничила кретање страних ратних бродова и других пловила у близини Kрима што је потез који су осудили и Kијев и Вашингтон.

Односи Русије са Вашингтоном, који је прошле недеље отказао размештање два своја ратна брода у Црно море након жестоких руских протеста, налазе се на најнижем нивоу после Хладног рата, а Москва је јуче протерала 10 америчких дипломата у знак одмазде због недавног протеривања истог броја руских дипломата из САД.

Оставите Коментар