Пандемија коронавируса савршено је показала слабост Запада и ефикасност приступа Русије и Кине, које могу постати прави хероји Европе. Ово се наводи у тексту објављеном на пољском порталу Rzeczpospolita.

Вирус који се појавио у Кини проширио се широм света. Највеће проблеме, поред саме Кине, имају и државе Европе и САД-а, где број заражених износи десетине хиљада.

Међутим, уместо да консолидују и реше проблем заједно, западне државе су одлучиле да се ограде у нади да ће таква мера минимизовати последице.

Ситуација је достигла врхунац када су пољске власти забраниле пролазак руског авиона ИЛ-76 кроз њихов ваздушни простор.

У Италију, где је опасна болест претворила животе обичних грађана у праву ноћну мору, руске ваздухопловне снаге довезле су лекаре и опрему.

Међутим, Варшава, потпуно свесна страве која се одвија на Апенинима, кренула је у деструктивне акције.

У исто време, пољски новинари су, на свој уобичајени начин, од помоћи Русије покушали да нађу геополитичке преференције.

Узгред, то се односи и на Кину, која је, у шта је новинар пољског портала сигуран, одлучила да се опроба у улози доброг хероја.

Аутор текста скреће пажњу на чињеницу да Пекинг, превазилазећи врхунац епидемије, данас шаље маске и респираторе у многе земље света.

„Пре неколико недеља било је немогуће замислити да ће Кина и Русија бити у стању да тако ефикасно користе вирус како би унапредиле своје интересе, а да ће Запад бити толико слаб“, пише новиран пољског портала.

У овој ситуацији, важно је приметити да мишљење Пољске није изненађујуће.

Позиционирајући се као главни савезник и партнер САД-а у Европи, Варшава је спремна да искриви било какве акције геополитичких противника Вашингтона.

А изгледа да ни животи невиних људи нису аргумент да пољско руководство промени реторику.

Leave a Reply