Русија и кина преговарају на нивоу радних група о могућности да направе заједничку базу на Месецу, рекао је Спутњику извор из свемирске и ракетне индустрије.

„Заједнички напори на стварању лунарне базе су једна од разматраних могућност сарадње. Русија и Кина разматрају различите облике кооперације – изградњу заједничке или две суседне базе. Ниво интеграције подложан је даљим дискусијама“, рекао је извор.

Руска државна свемирска корпорација „Роскосмос“ и Кинеска национална свемирска управа (ЦНСА) потписале су прошле године уговор о стварању заједничког центра за истраживање Месеца и свемира.

Две свемирске корпорације потписале су и уговор о координацији руске мисије Орбита луна ресурс-1 (Луна-26) и кинеске мисије за истраживање поларне области Месеца Чанг’е-7.

Према „Роскосмосу“ споразуми такође предвиђају заједничке свемирске експерименте и омогућују Русији и Кини да међусобно инсталирају научну опрему на лунарним мисијама.

Штавише, Москва и Пекинг разматрали су могућност слетања руског свемирског брода Луна-26 на кинеске станице на Месецу.

Шеф „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин изјавио је раније да ће свемирски брод Луна-26 летети на Месец 2024. како би направио мапу и даљински проучавао његову површину. Добијени подаци требало би да помогну одређивању састава лунарне површине.

Кинеска мисија Чанг’е-4 већ делује на тамној страни Месеца. Кина такође планира да испоручи лунарно тло на Земљу у мисијама Чанг’е-5 и Чанг’е-6 а после да почне припреме за лет до Месеца и изградњу прве лунарне станице. Чанг’е -7требало би да спроведе општу студију Месечевог Јужног пола, укључујући терен и копнене форме, а очекује се да ће Чанг’е-8 тестирати неколики кључних технологија на површини Месеца.

ЦНСА је најавила и да намерава да изгради истраживачку станицу на Месечевом Јужном полу и пошаље људску мисију у наредних десет година.

Оставите Коментар