Разматра се и заједничка производња оклопних возила, муниције, тешких војних камиона, а постоји и план производње сложенијих борбених система, каже Лазански.

Русија и Србија у догледној будућности заједно ће производити ракете, оклопна возила, муницију и тешке војне камионе, а разматра се и сарадња на изградњи сложенијих борбених система.

Ово открива Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Москви, који каже да већ постоји разрађен српско-руски план удружене производње наоружања и војне опреме. Према његовим речима, конкретно још није договорено шта ће се све производити, али постоји пуно могућности за сарадњу.

Разрађена стратегија

Коментаришући сусрет српског и руског председника Александра Вучића и Владимира Владимировича Путина у Сочију, Лазански каже да шеф Кремља у својој изјави ништа није конкретизовао, али да је вероватно већ разрађена стратегија сарадње.

  • Председник Путин јесте рекао да постоји могућност да Србија и Русија заједно праве нека оружја. Он, међутим, није рекао конкретно шта ћемо заједно радити, али то су вероватно неки оклопни транспортери, борбена возила пешадије, тешки точкаши… Могли бисмо да сарађујемо на изради комплетног возила или појединих агрегата, неких делова тих возила. Мислим да се ради и о тешким војним камионима, који би могли да се користе и за цивилне сврхе. То је нешто што је председник Путин поменуо – рекао је Лазански за „Спутњик“.

Према његовим речима, Србија из Русије већ увози камионе „камаз“, на које надограђује самоходну хаубицу „нора 52Б“.

  • Треба да видимо да ли ту има још простора да се ради, а мислим да и те како има. Постоје и планови заједничке производње и неких сложенијих борбених система. Председник Путин нагласио је да није само Русија извозник оружја у Србију, већ и Русија из Србије увози артиљеријску муницију, калибра 155 милиметара. То је био калибар руске, совјетске армије и Варшавског пакта. Дакле, Руси не праве 155, ми га правимо, а сада је њима тај калибар потребан и они га купују од Србије – наглашава Лазански.

Председник Александар Вучић, на другој страни, каже да још не жели да открива било какве детаље.

  • Ако будемо могли, у реду, ако не будемо, опет у реду. Видећемо када дође време. Постојале су наше идеје да се направи нека врста сарадње по питању технике независног вешања, осовинског спајања у војним камионима, што би било врло важно у будућности. Свашта се у медијима појавило, видећемо шта ће бити од свега тога… – рекао је Вучић.

Руска подршка неутралности

Срећко Ђукић, дипломата и стручњак за међународне односе и спољну политику, оцењује да је набавка руске војне опреме и сарадња са Москвом део концепта војне неутралности наше државе.

  • Ако спроводимо политику војне неутралности, одбрамбена средства су нам потребна у остваривању те концепције. Један део опреме који је Србија наручила из Русије већ је стигао у нашу земљу и реч је о борбеним авионима, тенковима, самоходним возилима. Покушано је раније да Србија учествује у производњи неких компоненти за руска оружја, али се одустало јер српска наменска индустрија није била тог капацитета и није могла да прати руску. Али остаје да се види да ли ћемо сада моћи да заједнички радимо… – закључује Ђукић.

Почела обука на „лазару 3“ и БРДМ-2МС

Министарство одбране саопштило је јуче да део јединица Копнене војске на полигонима спроводи интензивну обуку на новом домаћем оклопном борбеном возилу „лазар 3“ и оклопно-извиђачком аутомобилу БРДМ-2МС, који је стигао као донација Русије.

Припадници новоформираног оклопно-извиђачког батаљона спроводе обуку на БРДМ-2МС на полигону „Рујник“ код Ниша, док се у бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ припадници Друге бригаде КоВ обучавају за коришћење борбеног возила „лазар 3“.

М. Добромировић

Оставите Коментар