Русија има највећи и најмоћнији нуклеарни арсенал на свету, који наставља да повећава и модернизује, наводи се у годишњем извештају америчке обавештајне заједнице „О глобалним претњама“ САД.

– Русија има највећи и најмоћнији арсенал нуклеарног оружја. Она наставља да шири и модернизује своје капацитете у области нуклеарног наоружања – наводи се у документу који је објављен у вези са саслушањима у специјалном комитету за обавештајне послове Сената америчког Конгреса на којима шефови националних обавештајних служби говоре јавно, а затим и иза затворених врата.

Аутори извештаја истичу да Русија „наставља да унапређује“ нуклеарне ракете дугог домета, као и подводне системе за испоруку који су у стању да „заобиђу америчке системе ПРО“.

Поред тога, како се наводи у документу, Русија „гомила и модернизује“ нестратешко оружје које може да носи „како нуклеарне тако и ненуклеарне бојеве главе“.

Аутори сматрају да Москва поменуто наоружање сматра „средствима за обуздавање противника, контролу ескалације могућих борбених дејстава и супротстављање конвенционалним снагама САД и њихових савезника“.

Оставите Коментар