Русија ће бити приморана да распореди своје ракете како би покрила читаву територију Европе ако се америчке ракете распореде на европском континенту, изјавио је руски амбасадор у САД-у Анатолиј Антонов.

Антонов је објаснио да је Kремљ забринут због могућности да се америчке ракете појаве у Европи након повлачења САД из Уговора о ИНФ-у. У овом случају, “ми ћемо бити присиљени да распоредимо наше ракете, и то ка читавој територији Европе “, рекао је амбасадор.

Он је такође подсетио да споразум о ракетама не утиче на безбедност САД-а, и да само европске земље трпе због суспензије уговора. Руски председник Путин потписао је декрет о суспензији Уговора о ИНФ-у 4. марта 2019. године.

Раније, током обраћања Савезној скупштини, руски председник је изјавио да ће Москва бити присиљена да да “асиметричан” одговор на могући потез САД-а, да распореди своје ракете у Европи.

Шеф руске владе Дмитриј Медведев изјавио је у интервјуу за Луxембургер Wорт да Русија не намерава да се бори ни са ким, и да је првенствено заинтересована за стабилност и мир у свету.

Новинар је, међутим, приметио да је тешко замислити Русију као упориште мира с обзиром на најновија збивања и достигнућа у области одбране. Медведев је одговорио да Москва свој нуклеарни арсенал види само као средство одвраћања.

Он је такође рекао да су се Сједињене Државе прве повукле из Уговора о ИНФ-у, што је самим тим приморало Москву да реагује. Медведев је од 5. до 6. марта водио разговоре са премијером Луксембурга Kсавиером Бетел о питањима трговине и економске сарадње.