Тестирање прототипа вакцине против вируса корона, које се спроводи на мишевима, ласицама и нижим приматима, биће завршена до краја априла, а у јуну ће почети и тестирања на људима, саопштио је генерални директор Научног центра за вирусологију и биотехнику „Вектор“, Ринат Максутов.

  • У овом моменту мишеви и ласице су већ стекле имунитет, а сада почињу тестирања на нижим приматима. Планирамо да тестирања на животињама у лабораторијским условима завршимо до краја априла ове године, а да након тога пређемо на претклиничка испитивања. Последња фаза је тестирање на људима, која ће почети у јуну – рекао је он.

Максутов је објаснио да се на основу података шест технолошких платформа развија 26 типова вакције, који ће бити тестирани у лабораторијама. Најбоље врсте вакцина ће проћи и предклиничка тестирања, а након тога, уз дозволу Министарства здравља Русије – биће тестиране и на људима.

Шефица Руског државног органа за санитарни надзор и контролу Ана Попова истакла је да тај процес није нимало једноставан.

  • Постоји и шема тестирања на добровољцима, али за сада радимо класичном методом – истакла је она.

Оставите Коментар