Амбасадор Руске Федереције у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је у Јагодини да је ситуација на Косову и Метохији, после избора, озбиљна, забрињавајућа и неприхватљива.

Тражићемо и тражимо одговарајуће реакције Европске уније и Кфора, јер је очигледно да Приштина наставља с притисцима на српски народ који тамо живи, рекао је Боцан-Харченко на свечаној седници Скупштине града Јагодине поводом 75. година од ослобођења овог града од нмеачких нациста у Другом светском рату.

  • Читава ситуација након избора на Косову показује да постоји забрињавајући тренд, и да су приче западних партнера, који су више пута говорили да ће сутација бити боља после избора, само празна прича. Без стварног притиска на Приштину, то су заиста само празне речи, које немају никакав основ – рекао је руски амбасадор.

Он је поновио да је руски став исти и да Русија и Србија имају добру спољнополитичку сарадњу и сарадњу у међународним институцијама, што доказује и ово што се догодило у Интерполу.

  • Што се тиче наших билатералних односа они су познати, они су на високом ново и квалитетни су. На тако високом да такве никада нисмо имали. Редовно размењујемо мишљења на највишем врху – рекао је Боцан-Харченко.

Он је одборнике и госте свечане седнице подсетио да ће Београд у суботу посетити председник Владе Русије Димитриј Медведев, „а за идућу годину, када се обележава 75 година победе над фашизмом, први који је добио позив за прославу (у Москви) је председник Србије Александар Вучић“.

Пре те прославе, у децембру ће Вучић с председником Русије Владимиром Путином имати сусрет на коме ће бити речи „о билатералним односима и ситауацији у региону“.

Боцан-Харченко је додао да Русија и Србија имају низ пројеката „од стратешког значаја“ и споменуо гасовод „Турски ток“, изградњу железничке инфраструктура, али је указа и на бројне могућнсоту које нису искориштене. Он је изразио, како је рекао „велико задовољство“ што је данас у Јагодини и оценио да постоје бројне области у којима Јагодина и Русија могу сарађивати и бити партнери.

Честитајући Дан града, руски амбасадор истакао да је ослобађање од фашизма „заједничка историја, заједничка борба, гробови и споменици су симболи заједничке борбе у Драгум светског рату против фашизма“.

  • Наши борцу су раме уз раме водили борбе против фашизма. Морамо и даље заједно, наставићемо борбу али дипломатски, и верујем да нећемо изгубити. Истрајаћемо у овој борби, а имамо и заједнички став против прекрајања историје, претварања злочинаца у хероје – рекао је Боцан-Харчнеко.

Свечаном седницом у Јагодини председвао је председник Скупштине града Драган Марковић – Палма, а пре свечане седнице, Боцан-Харченко и делегације Скупштине града и СУБНОР-а положиле су венце на Соменик партизанима у Алеји носилаца „Партизанске споменице“ на Градском гробљу, Спомен костурницу 1.170 војника подофицира и официра Црвене армије у Спомен парку Руско гробље, на Споменик српским ратницима у свим ратровима у центру града и на Скверу омладине.

Руски амбасадор је, у пратњу домаћина Драгана Марковића, посетио и Музеј воштаних фигура у Јагодини, у коме се налази и воштана фигура председника Русије Владимира Путина.

Оставите Коментар