Мајмунске богиње су увезене из Нигерије, где раде најмање четири америчке биолошке лабораторије, рекао је Игор Kирилов, начелник снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту (РХБЗ) Оружаних снага Русије
„Према извештају СЗО, уношење западноафричког соја узрочника мајмунских богиња потиче из Нигерије, још једне државе у којој су Сједињене Америчке Државе развиле своју биолошку инфраструктуру. Према доступним информацијама, постоје најмање четири биолабораторије. под контролом Вашингтона у Нигерији“, рекао је он.

Kирилов је такође подсетио на чудну случајност која захтева проверу стручњака.

„Према подацима европских и америчких медија, у материјалима Минхенске безбедносне конференције 2021, односно у контексту пандемије KОВИД-19, разрађен је сценарио за сузбијање епидемије изазване новим сојем вируса мајмунских богиња, “, рекао је генерал.

Начелник снага РХБЗ-а је позвао СЗО, у контексту бројних случајева кршења америчких захтева о биолошкој безбедности и чињеница непажљивог складиштења патогених биоматеријала, да истражи активности нигеријских лабораторија које финансира САД у Абуџи, Зарији, Лагосу и обавести међународну заједницу о резултатима.

Kирилов је такође рекао да Министарство одбране Русије зна да „до данас 98 одсто оболелих чине геј мушкарци старији од 20 година“.

Генерал је такође упозорио да би ампуле за мале богиње из лабораторија које се налазе у Сједињеним Државама могле пасти у руке терориста.

„Недостатак одговарајуће контроле и кршење правила о биолошкој безбедности у Сједињеним Државама може довести до употребе овог патогена у терористичке сврхе. Непознате ампуле са вирусом су више пута пронађене“, рекао је он.

Према речима Kирилова, рад у овим установама одвијао се илегално, пошто је резолуцијом Светске здравствене скупштине број 49.10 из 1996. године дозвољено складиштење узрочника малих богиња само у једној америчкој лабораторији – Центру за контролу и превенцију инфекција у Атланти. .

Мајмунске богиње су ретка вирусна инфекција која се такође може пренети међу људима. Почетни симптоми укључују грозницу, главобољу, болове у мишићима, болове у леђима, отечене лимфне чворове, дрхтање и исцрпљеност. Може се развити и осип.

Лечење мајмунских богиња је симптоматско, а болест обично пролази сама од себе у року од неколико недеља. Међутим, могућ је тежак ток, посебно код пацијената са ослабљеним имунолошким системом од других болести, оценили су фински стручњаци.

Оставите Коментар