Руско министарство обране објавило је нове снимке футуристичког оружја које је председник Владимир Путин први пут открио у марту током свог годишњег говора пред Саветом Федерације.

Снимци приказују најновија тестирања и развојни процес, преноси РТ.

Међу представљеним оружјем је хиперсонични пројектил кинжал, који може да лети десет пута брже од брзине звука. Нове пројектиле ваздушне снаге добиле су у децембру и досад су са њима обавили 350 мисија и лансирали више пута. Пројектил кинжал се испаљује из ловца МиГ-31 и има ефективни домет од 2.000 километара.

Други хиперсонични новитет је ракетни систем Авангард, који је коначно ушао у производњу, што је потврдио и заменик команданта снага стратешких пројектила генерал-мајор Сергеј Пороскун. Тестови су још увек у току, а постојећа војна инфраструктура се прилагођава како би ускоро могла да прими овај систем. Авангард може да лети у густим слојевима атмосфере хиперсоничном брзином, што га чини непобедивим за сва средства противваздушне и противракетне одбране.

Објављен је и видео тестирања новог балистичког система РС-28 Сармат (СС-X-30 Сатан-2 према НАТО-у), који би требао да замени застарјели систем Р-36 М2 Војвода, као и видео процеса настанка пројектила „буревјесник“, чији је систем нуклеарне погон већ успешно тестиран.

Такође је објављен и видео статичког теста „сестринског“ пројекта „буревјесника“, подморнице Посејдон која је, како наводи РТ, у основи „огромни нуклеарно способни торпедо“.

Међутим, најзанимљивији део подморнице -пропелер – остао је тајна и он је у видеу замућен. Најтајанственији пројект и даље остаје борбени ласерски систем јер у новом видеу се даје мало информација о томе што он заправо може и које су његове перформансе.

Извор: kurir.rsrt.com