Русија је јуче усвојила закон којим је забрањена продаја одређених уређаја.

Закон ће ступити на снагу у јулу 2020. и односиће се на паметне телефоне, компјутере и паметне телевизоре.

Комплетну листу геџета на које се односи закон и руских софтвера који требају да се инсталирају одредиће влада.

Присталице овог закона кажу да је усмерен на промоцију руске технологије и да становницима Русије олакшава коришћење геџета, међутим неки су забринути због могућег надгледања и страхови да ће се компаније повући са руског тржишта.

Нови закон не значи да уређаји из других земаља неће моћи да се продају са својим уобичајеним софтверима, али ће руска алтернатива морати да буде инсталирана.

  • Кад купимо комплексне електронске уређаје, они већ имају појединачне апликације, углавном западњачке, већ уграђене у њих… Наравно, кад их неко види може помислити да нема доступних домаћих алтернатива. Ако поред већ инсталираних апликација понудимо корисницима руске, они ће имати право избора – рекао је један од коаутора закона Олег Николајев.

Али, закон је ипак наишао на критике руских произвођача и дистрибутора. Из Удружења трговинских компанија и произвођача електричне и компјутерске опреме кажу да неће бити могуће инсталирати руске софтвере нан еке уређаје и да ће међународне компаније које их праве због тога напустити руско тржиште.

Неки су такође забринути да би руски софтвер могао да се употреби за шпијунирање корисника. Русија је пооштрила законе за интернет последњих пет година.

Оставите Коментар