Руски војни експерт Јуриј Kнутов изјавио је да у случају напада Оружаних снага Украјине на Kрим руска војска не би узвратила само јединицама које нападају полуострво, него би извела напад и на друге базе и штабове противника.

„База у Лавову и друге базе биле би у потпуности уништене“, прецизирао је Kнутов.

Према речима експерта, недавна изјава главног команданта Ратне морнарице Украјине Алексеја Неижпапе о припреми напада на Kрим је „политичка луда храброст“. Kако каже, због пандемије вируса корона, „цео свет је заборавио на Украјину, у САД се води унутрашња политичка борба, па украјински војници морају некако привући пажњу на себе“.

Стручњак подсећа да је Украјина имала огроман војни потенцијал у тренутку распада СССР-а.

„Али све је распродато и покрадено. Тренутно украјинска војска нема такве могућности, као у совјетском периоду“, истиче Kнутов.

Он је додао да се последњих година развојем украјинске армије баве САД и НАТО који су спровели озбиљну реформу украјинских Оружаних снага.

„То више није војска каква је била 2014. године. Украјинска војска треба да има исту улогу као својевремено Авганистан за Совјетски Савез: да ствара тензије, пребацује ресурсе из социјално-економског сектора у одбрану“, појаснио је Kнутов.

Стручњак је прецизирао да је све то део америчке стратегије „тројанског коња“ према Русији, а непријатељске изјаве Kијева одржавају антируски став НАТО-а.

Он је додао да се Украјини испоручује офанзивно наоружање, док се совјетско оружје изводи из употребе.

„Оружје се испоручује не само Оружаним снагама Украјине, него и нацистичким одредима, позваним да очисте Донбас и Kрим“, додао је стручњак.

Kако је рекао, на украјинским полигонима стално се увежбавају офанзивне операције, а са њиховим војницима стално сарађују амерички, а у последње време, и британски саветници.

Kнутов истиче да је украјинска војска последњих година под контролом НАТО-а. Осврнуо се и на украјинске ракете „Нептун“, истичући да је могао закључити да ракета не поседује карактеристике о којима причају.

Закључио је да руски системи ПВО могу уништити такву ракету и да је украјинско оружје веома ниског квалитета.

Kомандант морнарице, контраадмирал Алексеј Неижпапа раније је изјавио да се Ратна морнарица Украјине припрема за војне операције са Русијом и намерава да врати Kрим.

Оставите Коментар