Детаљну анализу рата у Украјину изнео је Скот Ритер, амерички војни аналитичар и бивши инспектор УН за оружје у Ираку, током вебинара о догађајима у Украјини.

Он је нагласио да Русија самоуверено побеђује у „специјалној операцији у Украјини“, о чему сведоче сви показатељи.

– Имамо рат великих размера у Украјини и Русија у њему одлучно добија. Чињеница је да Русија одлучно побеђује у рату. Видимо све показатеље – цитира Ритера РИА Новости.

Амерички аналитичар је приметио да ће Русија несумњиво победити у овој специјалној операцији, али су западни медији то намерно прећутали.

– Имам доста искуства у овој области. Целог живота проучавам војне карте. И кажем вам: који год показатељ да погледате, Русија је победила у овом рату. Верујем да је у процесу завршетка једна од најзапањујућих војних победа у модерној историји. Али нећете чути за то, јер медији врте управо супротну тезу – додао је Ритер.

Према Ритеру, руска војска користи веома ефикасну тактику да задржи непријатељске снаге на месту. Он је сугерисао да руске оружане снаге неће да заузму Kијев, већ су тамо оковале украјинске трупе. Слична тактика коришћена је и у Одеси, где се налази значајан део Оружаних снага Украјине.

– Ако непријатељ овде има велику концентрацију трупа, а ја концентришем много трупа испред себе, он неће моћи да помери трупе јер му прете моје снаге – објаснио је војни експерт.

Он је нагласио да Русија успешно напада складишта горива и муниције. Недостатак горива чини украјинску опрему бескорисном, без ње Оружане снаге Украјине не могу маневрисати и транспортовати појачање.

У завршној фази

– А шта је резервоар без дизел горива – ковчег. А камион без бензина? Још један ковчег. Сва складишта муниције су дигнута у ваздух. Шта је то артиљеријски топ без муниције? Могућност погибије – сумира амерички аналитичар.

Ритер верује да је специјална операција „већ у завршној фази“.

Русија је 24. фебруара покренула војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине. Руски председник Владимир Путин је напоменуо да је специјална операција изведена како би се „заштитили људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да руско војно особље током специјалне операције која је у току онемогућава само војну инфраструктуру. Kако наводи агенција, Оружане снаге Русије су 25. марта завршиле главне задатке прве етапе – значајно су смањиле борбени потенцијал Украјине.

Оставите Коментар