РУСИЈА је развила ласерски систем против беспилотних летелица и већ га користи у Украјини, изјавио је потпредседник владе Јуриј Борисов, пренела је РТ.

Оружје названо „задира“ (онај који изазива проблеме) има домет од пет километара, рекао је Борисов, али није открио никакве друге детаље о новом оружју.

Борисов је ово саопштио док је говорио о напредном оружју које се развија у Русији и упоредио „задиру“ са „пересветом“, ласерским системом који је први пут представио Владимир Путин 2018. године, чија тачна намена тада није објашњена.

Званичник је потврдио да је „пересвет“ дизајниран да онеспособи оптичке сензоре, укључујући и шпијунске сателите који круже око Земље на висини од 1.500 км.

  • Док „пересвет“ заслепљује, нова генерација ласерског оружја наноси физичку штету мети, спаљујући је – рекао је он.

На питање у ком року руска војска треба да добије такве системе, Борисов је рекао да су они већ испоручени. На даље питање да ли је ласер коришћен против дронова у војној операције Русије у Украјини, министар је признао да су тамо „коришћени први узорци“.

Према војним стручњацима, ласери имају неколико недостатака као оружје, укључујући велике потребе за енергијом и пропадање зрака које изазивају прашина и водена пара у ваздуху.

Међутим, они имају велику предност у погледу цене у поређењу са традиционалним противваздушним пројектилима. Напредак у технологији беспилотних летелица, који их је учинио јефтинијим, приморао је војне планере широм света да траже различите начине да се супротставе овој претњи, без исцрпљивања својих ратних залиха.

У Сједињеним Државама поморски ласери су ове године успешно тестирани против чамаца и дронова.

Оставите Коментар