Поглавар Руске православне цркве, патријарх Кирил и поглавар Српске православне цркве, патријарх Иринеј, позвани су да отворе подворје Московске патријаршије у Црној Гори како би се спасиле хришћанске светиње. Ову молбу је крајем јануара упутио портал „Руска народна линија“.

Он је скренуо пажњу на чињеницу да Малтешки ред (витешки ред Римокатоличке цркве) жели да купи од Црне Горе десницу Јована Крститеља за 150 милиона долара. Данас је десна рука светог Јована Крститеља једно од највећих светилишта хришћанског света.

То би спасило хришц́анске светиње од преношења у Рим и оставило их у Црној Гори у заједничком власништву руске и српске православне цркве.

Према писању медија, недавно су из РПЦ чак захтевали да се рука Светог Јована пренесе у Москву, што је иазвало панику у редовима режима. Како пише портал Правда из врха режима процурела је информација да је лично Руски Патријарх, у разговору са вођама хајке на Српску православну цркву, након консултација са Митрополитом Амфилохијем тражио хитно повраћај у Русију руке Светог Јована Крститеља и честицу часног крста са Цетиња у Москву.

Нешто мању суму за десницу Светог Јована, 100 милиона долара, Малтешки витезови нудили су у тадашњем председнику СРЈ Момиру Булатовићу који је понуду одбио.

После захтева патријраха Кирила, Црном Гором круже гласине да је ову вест тешко прихватио врх црногорског режима, а да је председник ЦГ Мило Ђукановић веома узнемирен пошто неће моћи да испуни захтев Малтешког реда.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here