Таксе које су приштинске власти увеле Србији чине их каубојима који покушавају да наметну своје санкције другима, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Он је током предавања у Институту за међународну политику и привреду рекао да те мере штете угледу Приштини, као преговарачу, али и ЕУ као посреднику.

Чепурин је, међутим указао и да Србија има право на одговор на ове агресивне мере, али верује да ће Србија бити одговорна, те да узвратне мере не морају бити реципрочне.

– Иако је новонастала ситуација поприлично непријатна и за Србију и за поједине произвођаче, не треба очајавати. Kроз неколико месеци све стане на своје место и последице се скоро ни не осете – истакао је.

Kао један од резултата ових мера Чепурин је указао угрожавање регионалне економске стабилности на Балкану, као и споразума ЦЕФТА.

– Још једна опасност вреба, а то је протеривање српског становништва са севера Kосова, међутим то Београд нец́е и не сме да допусти – нагласио је.

Чепурин је такође рекао и да је све више оних земаља које повлаче признање Kосова, што говори о томе да је у питању својеврсни тренд који нервира Приштину.

Управо стога, нагласио је, Приштина и хрли са покушајима да се учлани у међународне институције, иако се такви покушаји завршавају лоше, као што је то био случај са Интерполом.

Што се Русије тиче, додао је руски амбасадор, Русија се придржава одређених принципа, који се данас испостављају да су једини исправни – а то је резолуција 1244, документ који гарантује територијални интегритет Србије.

– Русија је спремна да подржава Србију у овом дипломатском маратону, међутим све ће у највећој мери зависити од упорности српске дипломатије. Москва неће мењати свој став – закључио је Чепурин.