Државна корпорација Ростех први пут ће представити извозно оријентисана оклопна возила заснована на оклопној платформи „Бумеранг“ на међународном ваздухопловном сајму „Аеро Индиа 2021“. Изложба се одржава у Бангалореу од 3. до 5. фебруара, рекао је Виктор Кладов, директор за међународну сарадњу и Регионалну политику Ростеха.

  • По први пут ћемо у иностранству приказати оклопни транспортер К-16 и борбено возило пешадије К-17 на одличној платформи на точковима „Бумеранг“. Руско Министарство одбране развило је платформу, има највише борбене и оперативне способности – цитирао је Кладов ТЛАС.

Према његовим речима, јединственост најновије платформе лежи у стварању на њеној основи возила са широким спектром примена са различитим оружјем и опремом.

Карактеристике

Бумеранг је перспективна обједињена оклопна платформа на точковима коју је развила Војноиндустријска компанија. На њеној основи створени су БМП К-17 на точковима, који је јавности први пут приказан 2015. године на паради победе и оклопни транспортер К-16. У основној верзији, БМП К-17 је опремљен борбеним модулом „Епоха“ са аутоматским топом од 30 мм са коаксијалним пушкомитраљезом 7,62 мм и противтенковским ракетама Корнет. Оклопни транспортер К-16 има борбени модул са пушкомитраљезом 12,7 мм.

Опрема за нишан укључује дневне и ноћне канал и налази се десно од главног топа. Командантски нишан има исте могућности и налази се на врху куполе с леве стране, пружајући возилу способност „ловца убице“. Бумеранг поседује и додатну опрему за оптичко ометање и друге системе активне заштите, па су га на Западу већ прогласило за возило „убицу тенкова“.

Верзија АПЦ-а је опремљена даљинском станицом за оружје на којој могу бити смештени митраљези различитих калибара али је до сада представљен само са митраљезом ПКТ 7,62 мм. Њиме ће највероватније управљати командант возила на даљину у својој станици и вероватно ће на својој нишанској опреми имати дневне и топлотне канале. Овај РВС је исти онај који се користи на АПЦ Курганетс-25.

Возач је смештен спреда лево, док је одељак са мотором десно и мало уназад, судећи према вентилационим отворима. Кула или РВС се налази у центру.

Иза је одељак за пешадију који излазе из возила кроз задњи део. Њихов претинац има кровне отворе, а на задњем делу возила налазе се 2 пропелера за маневрисање у води.

Оставите Коментар