Белоруски медији преносе да су 21. јануара 2022. године у Белорусију стигла 33 воза са руском војском и опремом.

Просечан број вагона у једном железничком возу је 50 јединица, а укупан број возова са војном опремом пребачених у Белорусију достиже 200.

„У периоду од 16.01.2022. до 21.01.2022. године, више од 33 војна ешалона са војном опремом и војним особљем Оружаних снага РФ је већ стигло на територију Републике Белорусије.

Све се дешава у оквиру заједничке стратешког вежбе Оружаних снага Републике Белорусије и Руске Федерације “Союзная решимость” за 7 дана.

Возови и даље долазе. Према израђеном Распореду кретања војних ешалона, укупан број возова који ће стићи у Белорусију је 200, што је веома висока цифра. Просечан број вагона у војним ешалонима је 50.

Важно је напоменути да је само 29 војних ешелона било укључено у највеће вежбе Запад-2021. У пракси је то 7 пута мање него на предстојећим вежбама у фебруару.

Познато је да ће вежбе бити одржане на територији Белорусије 10 дана, међутим, огромна количина руске војне опреме, укључујући и офанзивно наоружање, већ је изазвала панику у Украјини и земљама НАТО-а.

Процена руских аналитичара је да ова количина оружја и војске у Белорусији која се граничи са Пољском, Украјином и Балтиком, изазива велико узнемирење НАТО земаља јер страхују од руске инвазије у случају коначне пропасти преговора о руским захтевима.

Такође нико не зна да ли ће та количина руске војске и оружја трајно остати у Белорусији као велика претња Западу.

Оставите Коментар