Руски кинематографи снимају први филм у историји филмске индустрије у свемиру под називом „Изазов“, а прва глумица у свемиру биће Јулија Пересиљд којој је припала главна улога у овом остварењу.

Овим пројектом руски кинематографи престигли су холивудске колеге који планирају снимање наставка „Немогуће мисије“, такође у свемиру.

Како пишу медији, „Изазов“ није само филм, већ је и научно-образовни пројекат. Међутим, детаљи радње филма се држе у строгој тајности.

За сада је познато да се ради о драмском филму о докторки (Пересиљд) која има месец дана да се припреми за лет на Међународну свемирску станицу где ће спасавати некога од посаде.

Како је саопштено, са сценаријем нису упознати чак ни стручњаци Центра за контролу летова.

„Глумица мора да буде нежна, осећајна, отворена, док је код космонаута све обрнуто – они морају бити прибрани, коцентрисани… Сада се више осећам као човек кога чека невероватно чудо, него као глумица или космонаут“, изјавила је Јулија.

„Филмска посада“ провешће целих 12 дана у свемиру, а повратак на Земљу планиран је 17. октобра. Према речима главног режисера Клима Шипенка, за финалну монтажу ће бити одабрано око 35-40 минута материјала.

Критеријуми за одабир кандидата били су сурови, тако да екипа зна шта их чека.

За главну женску улогу расписан је јавни конкурс. Након тога је 20 кандидаткиња прошло лекарску и стручну комисију. Поред прегледа оториноларинголога, офталмолога кандидаткиње за главну улогу су боравиле у центрифуги, барокомори, изложене су континуираном убрзању.

Летачку комисију успешно су прошле Јулија Пересиљд и њена дублерка Аљона Мордовина. Заједно са режисером Шипенком и сниматељем Алексејем Дудином, који такође чине посаду који путују у свемир, прошле су убрзани курс обуке који је трајао неколико месеци.

Leave a Reply