Руско Министарство спољних послова упутиће званичан протест Вашингтону и Берлину због мешања дипломата те две земље у унутрашњу политику Русије, а поводом непријављеног скупа у Москви одржаног 3. августа, изјавила је вечерас портпаролка руског МИП-а Марија Захарова.

Она је то рекла у интервјуу за телевизију Русија 1, преноси Тас с, подсетивши да је америчка амбасада на друштвеним мрежама објавила детаљну путању суботњег скупа, дајући план буквално сваког минута са позивом да се избегава поворка.

„Али, како разумемо, 90 одсто информација је управо позивало људе да се придруже овом догађају“, рекла је Захарова.

Након тога, истакла је она, америчка амбасада је почела активно да коментарише резултате недозвољеног скупа.

„Као што знате ништа не може да се избрише са интернета. Званично ћемо поднети све доказе америчкој амбасади и не само амбасади. Мислим да ће се америчко руководство изненадити када види како се њихове дипломате мешају у унутрашње послове Русије. Тим пре што је америчко руководство више пута тражило од Русије да се суздржи од мешања у америчке унутрашње послове. Чини ми се да би овде требало да постоји паритет“, рекла је Захарова.

Захарова је оценила и да се поред западних дипломата и поједини медији мешају у унутрашњу политику Русије, истичући да је немачки Дојче веле међу њима.

„Сматрам да је то феноменални пропуст западних медија и новинара када “Дојче веле“ на руском објављује позив “Московљани, изађите“, “Москво, изађи“. Управо тако – антиновинарски – они преносе шта се дешава у нашој земљи…На жалост мораћемо да обавестимо немачку страну јер се канал финансира из државног буџета, о томе шта нас брине и практичним корацима које ћемо предузети“, рекла је она.

Оставите Коментар