Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов изјавио је да не види никакав проблем у идеји српског члана Председништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика о самосталној Републици Српској у оквиру БиХ, ако она буде резултат дијалога свих страна у БиХ.

Калабухов је навео да је то ствар политичара, демократских одлука, те да ће је Русија подржати ако дође до „њене реализације у дијалогу“.

Он је казао да не може да говори о легитимности или нелегитимности процеса враћања надлежности са БиХ на Републику Српску, напомињући да је то ствар политичког процеса и органа власти у Републици Српској.

Руски амбасадор је рекао за Јавни сервис БиХ (БХРТ) да заговара принцип према коме у разговорима за решење кризе у БиХ све одлуке морају бити донете дијалогом, у комуникацији између ентитета, који сами морају да се определе како да нађу најоптималнији пут за излаз из садашње ситуације.

Калабухов је даље навео да је руски став да у БиХ не постоји Високи представник у БиХ, јер није испоштована процедура именовања Кристијана Шмита на ту функцију.

Он је подсетио да су одлуку о именовању немачког дипломате донели амбасадори земаља чланица Управног одбора Савета за спровоење мира у БиХ (ПИК) без консензуса и без усаглашавања Високог представника у Савету безбедности УН.

„Као држава гарант Дејтонског споразума, ми смо чланица ПИК-а, али ми не радимо у ОХР док је тамо Кристијан Шмит. Ми не подржавамо никакве званичне контакте са Шмитом“, казао је Калабухов.

Још је оценио да одлука Валентина Инцка о наметању закона о забрани негирања геноцида, коју је као Високи представник донео на самом крају мандата била „субјективна и неизбалансирана“.

„Најбоље би било када би та одлука била у институцијама БиХ, у току расправе, у току дијалога. Овај дијалог, он се води. Наравно, можда не знају сви за овај дијалог, али разговара се о томе у дипломатским круговима. То је појам који због политичких реперкусија мора бити врло избалансиран и врло осетљив“, казао је руски амбасадор.

Калабухов је истакао да „не види проблем у томе што је Република Српска ставила ван снаге одлуку Високог представника, иако је ту одлуку Инцко донео у складу са својим овлашћењима“, додавши да је то ствар Народне скупштине Републике Српске.

Према његовим речима, Русија 2015. године није подржала Резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН, коју је припремила Велика Британија, јер је тај нацрт, како је навео, био неизбалансиран и кривио је цели народ.

Калабухов је још рекао да су за Русију упитне и одлуке Хашког трибунала.

„Када смо били на почетку ове приче за оснивање овог суда, ми смо рекли да видимо његов рад као инструмент помирења у БиХ. Нажалост, то се није десило. Ми мислимо да оно што је урађено тамо није довело до примирења и толеранције у БиХ и због тога је познат наш став у односу на ове одлуке и сва трагична дешавања“, истакао је он.

Према његовим речима, дипломатија Русије настоји да све што се тиче БиХ буде избалансирано, те да они настоје да „избалансирају цели став међународног фактора“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар