Русија је била и остала спремна да дипломатским путем реши украјински проблем, али Москва ће то чинити под својим условима и они ће бити испуњени на овај или онај начин, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Заиста, Русија је била и остала спремна да дипломатским путем реши украјински проблем – под сопственим условима. Овде је једноставно умесно још једном подсетити да су ти услови договорени у Истанбулу. И на њих су се сложиле обе стране – преговарачи Русије и Украјине“, истакао је он.
Портпарол Кремља је подсетио да је касније Кијев одустао од овог споразума и скренуо са преговарачког колосека.

„И да, Русија је спремна (за преговоре). Наши услови су добро познати украјинској страни. На овај или онај начин, они ће бити обезбеђени“, закључио је Песков.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоц́. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда преговора, током које је руска страна добила писане предлоге украјинске стране, укључујуц́и одбијање чланства у војним савезима, као и идеју да се Крим врати војним путем.

Оставите Коментар