Руски медији пренели су да је Русија допремила војну технику како би ибезбеђивала једну сиријску базу
Новинари руске новинске агенције „Авиапро“ тврде да су Руси само неколико дана уочи Нове године на сиријски аеродром допремили радарски систем Kаста-2Е2. Војни стручњаци кажу да руске снаге користе такав радарски систем за пресретање малих летелица, дронова и авиона који се крец́у у радарском домету.

Према изворима руске новинске агенције, непознато је да ли сиријска или иранска војска располаже оваквим радарским системом. Због тога сугеришу да је реч о радару који је тренутно у служби руске војске. Такве акције су пракса и нису новост за руску спољну политику у Сирији. Последњих година били смо сведоци помоц́и сирији и ирану директном интервенцијом руске војске у људству и опреми.

Аеродром на којем су сада Руси је више пута био циљ израелских напада у последњих 12 месеци. Неколико пута је и погођен ракетама великог домета и дроновима. Очигледно је у новој години сиријска влада одлучила да појача одбрану уз помоћ Русије како би спречила даље нападе.

Војни аналитичари рекли су руској новинској агенцији да је таква акција јасан сигнал да Русија планира да повец́а своје војно присуство у региону. Према њиховим речима, Москва ц́е покушати да контролише ваздушни саобрац́ај око аеродрома и пограничне територије сиријске републике.

Подсећамо, у званичном саопштењу Министарства спољних послова Русије и Министарства одбране Русије 12. децембра 2020. године, Москва је послала своје трупе на Голанску висораван. Руске трупе ц́е патролирати са сиријским војницима директно на линији Браво, која тренутно раздваја сиријске и израелске трупе у региону.

Један од команданата руских бригада рекао је за ТАСС да се тренутно одржавају заједничке вежбе између руске и сиријске војске. Примарна сврха је обука за евакуацију, тактичко појачање и одбијење непријатељског напада.

  • Наша мисија је надгледање прекида ватре, показивање руског војног присуства и заштита руске војске – рекао је он.

Након доста времена сиријска војска успела је да уништи неколико терористичких оружаних група лојалних Турској. Руска војна полиција преузела је контролу над регијом. Русија тренутно има пет осматрачких и извиђачких војних база у том подручју, које надгледају мировњаци УН-а.

Оставите Коментар