Дестабилизирајућу политичку ситуацију у Београду могу искористити непријатељски расположене снаге у региону и на Балкану, упозорава заменик председника Одбора за спољне послове Савета Федерације Андреј Климов, одговарајући на питање поводом недавних дешавања везаних за протесте у Србији.

Као што је познато, званични став Руске Федерације је да се не меша у унутрашњу политику других држава, рекао је сенатор Андреј Климов који је члан Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације и председник одбора  за међународне односе странке Јединствена Русија(странке Владимира Путина).Сенатор је рекао да његов  коментар у вези протеста у Београду има четири тачке.

Прво, Русија се не меша у унутрашња питања других земаља , и у случају Србије подржава званичну легално изабрану власт

“Ми се не мешамо у унутрашње послове било кога, укључујући и Србију. Ми не кажемо ко је тамо добар, ко је тамо лош, јер се не мешамо“, рекао је Климов.

“Ми у свим земљама имамо сарадњу са званичним представницима власти. Наравно, тако је и у Србији. Као званични ауторитети овде су председник, влада, министар иностраних послова, српски амбасадор у Москви. То су за нас званичници, са којима одржавамо званичне контакте и разговарамо о битним питањима“ нагласио је Климов.

Друго, странка Јединствена Русија и странка председника Александра Вучића имају потписане споразуме о сарадњи и узајамној подршци.

Сенатор је подсетио да је у октобру 2018. године потписан споразум о узајамној стратешкој сарадњи између странке Јединствена Русија и Српске напредне странке (СНС).

“Говоримо о пуној подршци једни другима у оним питањима која су у нашој надлежности“ рекао је Климов.

Као треће, сенатор је нагласио да је сталожена и уздржана реакција државе након упада демонстраната у зграду РТС-а, за сваку похвалу.

Да су тако којим случајем демонстранти упали у зграду неке телевизије у САД, реакција полиције не би била тако уздржана, већ би напротив полиција употребила ватрено оружје против њих, рекао је сенатор Климов.

И на крају, као четврто сенатор је упозорио да такав начин смене власти, или решавања политичких питања никоме није донела добро, узевши као пример Арапско пролеће, додавши да и ако делује да је револуција дошла изнутра, увек постоје они са стране који посматрају и покушавају да из такве ситуације извуку неку своју корист.

„Какви год да су разлози за дестабилизацију политичке ситуације, теоретски мислим да су они само резултат унутрашњих трзавица. Али около Србије нису пријатељи. И ти који нису пријатељи, они су врло заинтересовани  шта се дешава, шта ће бити, и сваки тренутак слабости Србије, они одмах искористе“.

Сенатор Климов је данас Руском дому говорио на презентацији српске етапе Фестивалског маратона.

Крај српске етапе IV Фестивалског маратона биће у мају 2019. године.

IV Фестивалски маратон „Од Атлантика до Тихог океана“ одржаће се од 22. априла до 22. маја 2019. на иницијативу руског парламентског Европског клуба уз подршку федералне агенције Росотрудничество и под окриљем УНЕСКО.

Фестивалски маратон представља серију манифестација, укључујући концерте, изложбе, презентације, конкурсе и трибине, које ће се одржати у разним градовима Европе и Азије: Мадриду, Паризу, Београду, Софији, Пловдиву, Москви, Казању, Перму, Владивостоку и Токију.


Лола Ђорђевић