Русија ће бити приморана да распореди нуклеарне ракете средњег домета широм Европе као одговор на оно што види као планове НАТО-а да повећа присуство атомског оружја на континенту, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У интервјуу за „РИА Новости“, заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков је инсистирао на томе да ће, ако западне земље одбију да потпишу мораторијум на нуклеарне снаге средњег домета (ИНФ) у Европи, Русија бити приморна да распореди оружје у европски део своje територијe. Москва је предложила споразум као део пакета мера намењених смиривању текуће кризе у вези Украјине.

„Одсуство напретка у правцу политичко-дипломатског решења овог проблема учиниће да наш одговор буде војни“, рекао је Рјабков.

„То јест, биће то конфронтација, следећа рунда, размештање таквих механизама са наше стране.“

Нуклеарно оружје средњег домета забрањено је у Европи 1987. године као део споразума између америчког председника Роналда Регана и совјетског лидера Михаила Горбачова. Међутим, 2019. године САД су се повукле из споразума, жалећи се да је Кремљ наводно прекршио услове размештањем крстарећих ракета које НАТО назива „шрафцигером“ (систем, „Искандер“), на руској европској територији западно од Уралских планина. Москва је одбацила оптужбе.

Руски председник Владимир Путин позвао је на дијалог када су се САД повукле из споразума 2019. године, рекавши: „Ми смо више пута упозоравали да раскид споразума о ракетама средњег и кратког домета (ИНФ) и то значи да се регион сада суочава са могућношћу да се ово ударно оружје појави на огромном простору и као резултат тога се појављује нова трка у наоружању.”

Русија је позвала на обнову мораторијума и наговестила да нема поверења у обећања НАТО-а у вези са гомилањем наоружања у Европи, осим ако она не дођу у писаној форми.

„Честа уверавања земаља НАТО-а да не планирају да размештају такве нуклеарне инструменте уопште нас не убеђују“, рекао је Рјабков.

„Пре свега, принципијелно, немамо поверења према НАТО алијанси“, нагласио је он.

Герхард Мангот, аустријски стручњак за контролу наоружања, рекао је за „Ројтерс“ да ће Русија, ако НАТО настави да одбија да преговара о новом споразуму, готово сигурно поставити „шрафцигере“ на своју западну границу.

Оставите Коментар