РУСИЈА је позвала западне земље да престану да подстичу милитаризацију ситуације на југоистоку Украјине, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

– Желела бих још једном да напоменем да сукоб на истоку Украјине нема војно решење, то су закључиле све те земље које се тако брину о цивилима и, у принципу, о ситуацији у Украјини – подсетила је она.

Како је истакла, покушаји да се сукоб реши силом имаће непредвидиве и трагичне последице.

– Позивамо западне престонице које пумпају Украјину оружјем, а то су пре свега Вашингтон, Берлин и Париз, као учеснике нормандијског формата да престану да подстичу милитаризацију земље и да искористе свој утицај како би вратили Кијев на пут постизања трајног мира у Донбасу политичко-дипломатским средствима – апеловала је Захарова.

Према њеним речима, Москва не искључује даљу деградацију ситуације у Донбасу због поступака Кијева.

– Украјинска војска свесно крши додатне мере за јачање режима прекида ватре које су договорене у јулу 2020. година – прецизирала је портпаролка.

Такође је констатовала да Кијев намерно погоршава ионако крајње тешку ситуацију и игнорише захтеве представника Донбаса у Заједничком центру за контролу и координацију за гарантовање режима тишине.

Оставите Коментар