инистарство одбране Русије објавило је прикривено упозорење Израелу да би требало да се уздржава од „провокативних акција“ у Сирији пошто је Москва испоручила противавионске системе С-300 сиријским снагама, јављају данас израелски медији.

– Као што знате, како би се повећао ниво безбедности руског војног персонала, летова авиона и заштитили објекти у Сирији, испорука руских противавионских система С-300 и Пољана Д-4 је завршена. Сада руски саветници припремају сиријско војно особље за борбени рад на тим модерним одбрамбеним системима – рекао је портпарол руског Министарства, генерал-мајор Игор Конашенков, у среду на брифингу за новинаре.

 

Експлозије одјекују севером Сирије: Турци крећу у офанзиву, СДФ у паници повлачи снаге са Еуфрата (МАПА)

– Верујемо да је препоручљиво за „вруће главе“ да адекватно процењују тренутну ситуацију и регион и уздржавају се провокативних акција на територији Сирије – додао је портпарол.

Његову поруку објавила је и Амбасада Русије у Тел Авиву на Твитеру. Иако се Израел не помиње, израелски медији наводе да је то алузија на обарање руског авиона ИЛ-20 у септембру сиријским противавионским ракетама за време израелског напада.

Русија је одлучила да испоручи Сирији ракете С-300 након тог инцидента у коме је погинуло 15 руских војника.

Москва је оптужила Израел за обарање авиона, тврдећи да није на време упозорена о планираном удару.

Инцидент је изазвао дипломатску кризу између Јерусалима и Москве али је Израел наставио да изводи војне акције у Сирији, рекао је у понедељак неименовани високи израелски војни званичник.

Министар одбране Израела Авигдор Либерман је изјавио да „само зато што се за нешто не чује, не значи да се не догађа“.

--