Санкције које су белоруске власти увеле против ЕУ аутоматски ц́е важити и у Русији, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

  • Уместо да играју конструктивну улогу и допринесу стабилизацији у Белорусији, у Европској унији су одлучили да се приклоне ставовима појединих земаља-чланица које су оријентисане на даљу дестабилизацију унутрашњих прилика у Белорусији. Позивамо ЕУ да размисли о опасним последицама такве позиције – навела је Захарова.

Захарова је рекла да у Москви такав потез ЕУ сматрају за „отворен и неприхватљив притисак на белоруске власти, које настоје да нормализују ситуацију унутар земље“.

Брисел је на санкциони списак уврстио 40 белоруских званичника, међу којима је и министар унутрашњих послова, због, како наводе, фалсификовања резултата председничких избора и насиља над демонстрантима.

Из Минска су поручили да ц́е увести реципрочне мере. У међувремену и Америка је увела санкције Белорусији, а на санкциони списак стављено је осам званичника.

Подсетимо, председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Централна изборна комисија саопштила је да је на изборима победио Александар Лукашенко. Белоруска опозиција не признаје те резултате и сматра да је победница Светлана Тихановска. Ни Брисел не сматра Лукашенка за легитимног председника. Од 9. августа у Белорусији трају протести против изборних резултата.

Оставите Коментар