Kазахстан није дозволио руској војсци и снагама ОДKБ да уђу у биолошку лабораторију Аикимбајев у Алма-Ати.

То се открило пошто су милитанти који су покушали да преузму власт у Kазахстану напали мистериозну биолабораторију, али су их у намери да је преузму спречиле непознате наоружане особе.

Судећи према подацима и руских и локалних медија, на територији биолошке лабораторије били су амерички научници и вероватно амерички плаћеници који су чували лабораторију. До данас је познато да су из лабораторије нестали опрема и неки материјали, као и сами научници и чувари, који су, под тренутно нејасним околностима, евакуисани у непознатом правцу. Постоје сведоци који су рекли да су видели „чудне људе у скафандерима“ како ужурбано износе нешто из лабораторије и комплекса зграда повезаних са њом.

„Током хаоса у Алма-Ати, локални медији су пренели како су непознате особе отвориле прозоре и ушле на први спрат стратешки важног објекта. Kасније је Министарство здравља Kазахстана демантовало ту информацију. Међутим, локални становници тврде да су у данима хаоса у земљи, у лабораторији били људи обучени у заштитне РХБ скафандере, тј. одела за радиолошко-хемијско-биолошку заштиту.

Занимљиво је да је приликом усаглашавања листе стратешки важних објеката које је требало да заштите мировњаци ОДKБ, биолошка лабораторија у Алма-Ати – избрисана!

Није познато каква су истраживања амерички научници могли да спроводе у биолабораторији. Према речима руског новинара Александра Kотса, у лабораторији се, између осталог, развијају бојни отрови и биолошко оружје. Раније се сазнало да је руској војсци ускраћена заштита овог важног објекта, упркос томе што је Москва инсистирала на томе.

Оставите Коментар