Западне дипломате нису успеле да докажу да Кијев није умешан у напад на бродове руске Црноморске флоте у Севастопољу, саопштио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

  • Интересантно је да нисмо чули директна порицања да су нападе извели Украјинци уз помоћ својих западних покровитеља – објавио је Пољански на Телеграму.

Према његовим речима, западне дипломате су једноставно кривиле Русију „за ситуацију генерално“, спомињали су нападе на инфраструктуру у Украјини, „плашили су глобалном глађу“ због поступака Москве. Такође су апеловали на Русију да се моментално врати реализацији прехрамбеног споразума.

  • Земље у развоју су, с друге стране, звучале опрезно, наглашавајући да су заинтересоване за то да се споразум реализује. Заменик генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс признао је да коришћење хуманитарних коридора у војне сврхе противречи споразумима из Истанбула – додао је руски дипломата.

Седница Савета безбедности УН, коју је Москва затражила због напада на руске бродове у Севастопољу, одржана је јуче.

Кијевски режим је рано ујутру 29. октобра извео терористички напад на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове који су се налазили на спољним и унутрашњим сидриштима у бази у Севастопољу. Након тога је Русија обуставила учешће у прехрамбеном споразуму.

Оставите Коментар