Елена Пономарјева, професорка на Московском државном институту међународних односа Министарства спољних послова Русије изјавила је за руски тв Црвена звезда да предвиђа формирање калифата у БиХ!

  • Геостратепки положај Балкана је потенцијал за борбу светских сила за превласт у овом региону. Османско царство с 1389. до 1878. године управљало је овим простором, што је резултирало исламизацијом Срба и Албанаца, што је довело до и неких нових проблема, а које су везане за појаву нових нација у овом региону – казала је Пономарјева.

Професорку су питали и ко су онда „југословенски (босански) муслимани“?

  • То су Срби који су прихватили ислам као своју религију, који су касније у социјалистичком периоду формирали и посебну нацију – истакла је Пономарјева.

Она је рекал да су се у 90-их година „народне елите“ посвађале и разрушиле Југославију, након чега су одређене републике бивше Југославије кренуле путем пиркључења НАТО савезу.

  • Мислим да НАТО не поставља високе циљева. Алијанса решава искључиво војне задатке. Балкан је за њих битан геостратешки положај, то је мост према Малој Азији и онда према Блиском Истоку. Формирање војних база на овом подручју омогућује НАТО савезу геополитичку предност – сматра Пономарјева.

Упитана како види будућност Балкана, професорка Пономарјев каже:

  • Имам прилично песимистичне сценарије будућности регије. На Балкану је могућ покушај стварања још једног такозваног калифата. Ово никако није утопија, с обзиром на снажан миграцијски ток са Блиског Истока и Северне Африке. Структуре калифата могу се обликовати за 10-15 година – казала је Понамарјева.

Међутим, додала је да је већина муслимана на Балкану до сада одбацила идеје радикала.

  • Екстремистички центри не престају са радом и врбовањем, што је олакшано у тешкој социјално-економској ситуацији, незапослености и губитку вере младих у будућност. То се односи и на Босну и Херцеговину -закључила је Пономарјева.

Оставите Коментар