Поплава западних школа у Србији појачана је тајфуном исламских образовних установа у Београду. На „менију“ родитеља предшколаца нашао се широк избор. Поред државних, српских, школа сопствену децу Београђани могу образовно укалупити по немачком, америчком, турском, либијском, индонежанском, француском и бритнском образовном моделу. Дуго је Београд био ускраћен за школу која ће гајити словенски дух, у којој неће бити „ноћи вештица“ и дискутабилних пакета сексуалног образовања. Дуго се чако систем заштићен од уплива либералних новотарија у педагогији. Чекало се и дочекало.

Од прошлог септембра у Србији ради Прва руска међународна школа „Валентина Терешкова“! Прва, јер таква до сада није постојала ван Русије. Руска, јер ради под патронатом Министарства просвете Руске Федерације. Међународна, јер је већ, поред Руса, похађају и деца из Србије, Казахстана, западне Европе… Школа која је већ угостила космонауте, глумце, сликаре и педагоге из Москве у склопу посебних предавања и интерактивних радионица са ученицима. Школа која, за промену, осим финансирања западних колеџа и факултета, омогућава стипендије за петроградске и московске универзитете. Школа која нуди поглед ка истоку. Како већ брује српски и руски медији, у клупама ове школе вероватно већ седи први српски космонаут, будућа првакиња Баљшој театра и управница балета Народног позоришта, као и пилот неког будућег типа Сухоја.

Крај слика кнеза Владимира и Пушкина, осликаних на зидовима учионица, седе деца која ће чинити нераскидиву везу два народа, две државе. И то, наравно, није све, јер је управо школа „Валентина Терешкова“ први реализовани пројекат у Србији по захтеву Владимира Путина, као знак изузетне жеље за јачањем веза на пољу образовања, културне и уметничке размене и као таква представља симбол будућих настоја ка сједињавању два, историјски, блиска народа. Невероватан значај ове образовне установе су препознали бројни фондови, па је школарина за децу из Србије сведена на ниво трошкова за приватне вртиће. Доступност је посебна предност ове школе у односу на поједине прозападне фабрике карактера.

Е, па драги родитељи будућих ђака првака, избор постоји! Српска и руска школа су вам доступне! Систем вредности коме стремимо још увек се чува у школама са словенском душом. Одговорност је на вама, јер је избор школе избор будућих идеја и стремљења наредне генерације.

Погрешне одлуке нећемо моћи да исправимо.

Бошко Козарски

Извор: vidovdan.org