Специјалне службе САД и Велике Британије припремају дезинформације о људима из окружења руског председника Владимира Путина, као и о руководству Министарства одбране Русије, које ће потом искористити као основу за нове антируске санкције, саопштио је војно-дипломатски извор.

– У овом тренутку је уочено спровођење активне фазе антируске кампање коју организују западне специјалне службе са циљем да дискредитују лица из најближег окружења председника Русије, као и руководство Министарства одбране. У оквиру сада већ отворених провокационих дејстава стручњаци америчких и британских специјалних служби фабрикују лажне информације о руском руководству – рекао је извор.

Према његовим речима, у општим цртама, кампања понавља сценарио такозваног „Панамагејта“ (објављивање досијеа о офшор рачунима у западним медијима 2015. године): вештачки се формирају информације које одговарају Западу, а које се у медијски простор уносе преко некомерцијалних организација које финансира Стејт департмент САД.

Међу њима је, како је навео извор, „Пројекат за истраживање корупције и организованог криминала“ и „Међународни конзорцијум за новинарска истраживања“.

Извор је додао да те лажне вести потом доспевају у медије, међу којима су и они које финансирају утицајни Американци. У овом случају реч је о бројним фондовима Џорџа Сороша и Вилијама Браудера, навео је извор.

Према његовим речима, у новој етапи антируске кампање ангажовани су листови које отворено финансирају америчке власти, као што је „Слободна Европа“ и други медији.

– Као и у случају с „Панамским досијеом“, без обзира на то што су оптужбе биле глупе, Бела кућа је те информације предвидиво искористила као повод за нове санкционе мере. Таква дејства представљају директно мешање у унутрашње ствари Руске Федерације са циљем да се дестабилизује ситуација у земљи, да се ослаби економски потенцијал Русије и да се формирају полуге за политички утицај на њено руководство – оценио је извор.

Оставите Коментар