Ноћни вукови, руски бајкерски клуб близак Владимиру Путину, основали су огранак у Словачкој, чланици ЕУ и НАТО.

Њихова експозитура у словачком селу Долна Крупа, 70 километара од Братиславе, личи на војну базу. У њој се, наиме, налазе стари тенкови и друга војна база, што је, разумљиво, изазвало узбуну у земљи.

О блиској повезаности Кремља и Ноћних вукова сведочи и то што је руска влада назвала ову базу „европским центром“. Путинови бајкери су под америчким санкцијама због оптужби да су учествовали у рату у Украјини на страни руских сепаратиста у покрајини Донбас, на граници Украјине и Русије.

Како извештава Би Би Си, ова „база“ налази се на приватном поседу Јозефа Хамбалека, вође словачке националистичке групе НВ Еуропа. На истом месту раније је била фарма свиња. Хамбалек тврди да су војна возила ту јер отвара музеј Другог светског рата, с посебним нагласком на совјетске јединице које су користиле мотоцикле.

Хамбалек је прошле недеље испред „музеја“ претио новинарима вичући да ће , да ће „отићи по своју пушку“. Словачки предсједник Андреј Киска назвао је у данашњој изјави Ноћне вукове „озбиљним безбедносним ризиком“ и „алатом режима који је умешан у окупацију суседне земље“, реферирајући се на окупацију Донбаса и анексију Крима.

Министар спољњих послова Петер Суско рекао је да ће активности овог наводног мотористичког клуба бити „пажљиво надгледане“.

Извор: Би Би Си

Објавио: Правда