Војска Руске Федерације кренула је у стварање „сувереног“ интернета, а све у јеку најава да би следеће санкције Запада могле да иду и на искључивање интернета Русији!

Подсетимо, руски председник Владимир Путин упозорио је недавно да постоји теоретска опасност од тога да Русија буде искључена с интернета, због чега је неопходно створити независне дигиталне сегменте, док руски експерти истовремено упозоравају да би то нанело огромну штету и губитке свима, а не само Русији.

Зато руска војска увелико прави свој, за сваки хакерски напад затворен и наоборив дигитални систем. Проток информација пратиће посебне владине структуре, а затворени дигитални систем за размену информација већ је добио име – Мултисервисна транспортна комуникациона мрежа (MTCC).

– Прва фаза израде биће завршена до краја 2019. године и биц́е потпуно спремна за две године – изјавили су из Министарства одбране за Известију. MTCC ће имати сопствени претраживач, а за самостално функционисање војска ће положити оптички кабл кроз Арктик.

Паралелно са заштићеним руским сегментом светске мреже (Vorld Vide Veb – WWW), пројекат за који се сада расправља, ITCC треба да обезбеди електронску безбедност земље, кажу стручњаци за сајбер безбедност.

Русија има сопствене претраживаче за интернет, друштвене мреже за оглашавање, тако да не зависи превише од глобалног интернета. У исто време, сајбер напад САД на Венецуелу и удар на њену електромрежу, најпре преко дигиталносг система највећих електрана, показао је сву рањивост земаља које немају заштићен сајбер простор.