Уз Путинову убедљиву победу на председничким изборима, лажну аферу „Скрипаљ“ и руско освајање Арктика, развој модерног руског наоружања које нема пандан у свету свакако је један од централних догађаја који је обележио спољну и унутрашњу политику Кремља. Портал Republika.rs у овом тексту издвојила је пет Путинових смртоносних оружја од којих нема одбране, а који су ушли у употребу или тестирани током 2018. године.

1. Миг 31 К

На руској војној паради која је одржана на Дан победе 9. маја, изнад руске престонице премијерно је летео „Миг 31К“. Реч је о најбржем авиону на свету, унапређеном да може да носи хиперсоничне ракете „Кинџал“, о којима ће бити више речи у наставку текста.

Када је реч о самом авиону, најважније је напоменути да је „Миг 31К“ опремљен модернизованим радаром типа „Заслон-М“, који омогућује истовремено коришћење ракета ваздух-ваздуг и ваздух-земља, као и прецизним рачунарским системом.

Такође, потребно је истаћи и да опрема ове паклене летелице омогућава ефикасну сарадњу са противваздушним системима на земљи, а авион може да се користи као командно место у ваздуху које координише активности осталих ловачких авиона са слабијим радарима.

https://youtu.be/rkcyKNKLVdA

Уз то, „Миг-31К“ може да наводи на ваздушне циљеве ракете испаљене из других ловачких авиона, што у тактичком смислу може значајно побољшати ефикасност борбене групе.

2. Кинџал

Реч је ваздушној верзији ракетеног система копненог базирања „Искандер“, чија је главна карактеристика да је невидљива за савремене ПРО и ПВО системе.

What does the Kinzhal missile complex look like?

This new air-to-ground hypersonic missile can reportedly travel as fast as Mach 10 over a distance as great as 1,200 miles, all while manoeuvring in the air

Gepostet von Russia Beyond am Samstag, 12. Mai 2018

Како су у више наврата током 2018. године истакли руски војни стручњаци, ова суперсонична ракета може за само неколико минута да пробије сваку противракетну одбрану и да са високом прецизношц́у уништи чак и подземне објекте заштиц́ене бетоном.

Иначе, „Кинџал“ је један од четири типа новог наоружања о којима је говорио врховни командант Владимир Путин, а који би требало да потенцијалне агресоре држе даље од руских граница.

Иначе, „Кинџал“ је успешно тестиран већ у марту 2018. године, да би потом био приказан и на грандиозној војној паради у Москви.

3. Авангард

На самом крају 2018. године, након успешног тестирања које је пратио и шеф Кремља Владимир Путин, руско Министарство одбране саопштило је да је покренута серијска производња хиперзвучних борбених ракета „Авангард“.

Russia's New Avangard Missile Defense System

Russia's New Avangard Missile Defense System

Gepostet von RAF – Radioactive Friends. am Donnerstag, 27. Dezember 2018

Реч је о ракетама које су у стању да лете брзином 20 пута вец́ом од брзине звука. Такође, ракете су у стању да лете на висини од неколико десетина хиљада метара, у густим слојевима атмосфере, за разлику од традиционалних интерконтиненталних и балистичких ракета.

4. Сармат

Интерконтинентална балистичка ракета, која може да понесе бојеве главе од 40 мегатона (2.000 пута јаче од атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки 1945. године), одмах је названа „оружјем судњег дана“ и „Сатаном 2“, с обзиром да је реч о наследници паклене совјетске ракете „Војвода“.

This is what Sarmat missile with a nuclear warhead looks like

This is the missile Vladimir Putin was talking about during his annual address to the parliament:

Gepostet von Russia Beyond am Donnerstag, 1. März 2018

Реч је о ракети са тежином преко 200 тона, повец́аним енергетским могуц́ностима, чија је главна карактеристика значајно повећан домет у односу на ракету претходне генерације која може да лети преко Северног и Јужног пола.

О каквом пакленом оружју је реч најбоље сведочи податак да ова ракета може да уништи територију величине Француске или Тексаса.

Као и у случају „Кинџала“, ова ракета практично је неухватљива за системе ПВО, пошто се између осталог пројектил може кретати брзином од седам километара у секунди.

5. Корсар

Списку Путинових смртоносних „играчака“ ваља додати и беспилотну летелицу „Корсар“, која у ваздуху остаје и до десет сати и има радијус дејства већи од 160 километара.

Војни врх Русије је прецизирао да је у стању да „током целог дана“ – при свим временским условима – обавља извиђачке задатке изнад одређене територије или акваторије, а може и да превози терете.

--