Уз Путинову убедљиву победу на председничким изборима, лажну аферу „Скрипаљ“ и руско освајање Арктика, развој модерног руског наоружања које нема пандан у свету свакако је један од централних догађаја који је обележио спољну и унутрашњу политику Кремља. Портал Republika.rs у овом тексту издвојила је пет Путинових смртоносних оружја од којих нема одбране, а који су ушли у употребу или тестирани током 2018. године.

1. Миг 31 К

На руској војној паради која је одржана на Дан победе 9. маја, изнад руске престонице премијерно је летео „Миг 31К“. Реч је о најбржем авиону на свету, унапређеном да може да носи хиперсоничне ракете „Кинџал“, о којима ће бити више речи у наставку текста.

Када је реч о самом авиону, најважније је напоменути да је „Миг 31К“ опремљен модернизованим радаром типа „Заслон-М“, који омогућује истовремено коришћење ракета ваздух-ваздуг и ваздух-земља, као и прецизним рачунарским системом.

Такође, потребно је истаћи и да опрема ове паклене летелице омогућава ефикасну сарадњу са противваздушним системима на земљи, а авион може да се користи као командно место у ваздуху које координише активности осталих ловачких авиона са слабијим радарима.

https://youtu.be/rkcyKNKLVdA

Уз то, „Миг-31К“ може да наводи на ваздушне циљеве ракете испаљене из других ловачких авиона, што у тактичком смислу може значајно побољшати ефикасност борбене групе.

2. Кинџал

Реч је ваздушној верзији ракетеног система копненог базирања „Искандер“, чија је главна карактеристика да је невидљива за савремене ПРО и ПВО системе.

Како су у више наврата током 2018. године истакли руски војни стручњаци, ова суперсонична ракета може за само неколико минута да пробије сваку противракетну одбрану и да са високом прецизношц́у уништи чак и подземне објекте заштиц́ене бетоном.

Иначе, „Кинџал“ је један од четири типа новог наоружања о којима је говорио врховни командант Владимир Путин, а који би требало да потенцијалне агресоре држе даље од руских граница.

Иначе, „Кинџал“ је успешно тестиран већ у марту 2018. године, да би потом био приказан и на грандиозној војној паради у Москви.

3. Авангард

На самом крају 2018. године, након успешног тестирања које је пратио и шеф Кремља Владимир Путин, руско Министарство одбране саопштило је да је покренута серијска производња хиперзвучних борбених ракета „Авангард“.

Реч је о ракетама које су у стању да лете брзином 20 пута вец́ом од брзине звука. Такође, ракете су у стању да лете на висини од неколико десетина хиљада метара, у густим слојевима атмосфере, за разлику од традиционалних интерконтиненталних и балистичких ракета.

4. Сармат

Интерконтинентална балистичка ракета, која може да понесе бојеве главе од 40 мегатона (2.000 пута јаче од атомске бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки 1945. године), одмах је названа „оружјем судњег дана“ и „Сатаном 2“, с обзиром да је реч о наследници паклене совјетске ракете „Војвода“.

Реч је о ракети са тежином преко 200 тона, повец́аним енергетским могуц́ностима, чија је главна карактеристика значајно повећан домет у односу на ракету претходне генерације која може да лети преко Северног и Јужног пола.

О каквом пакленом оружју је реч најбоље сведочи податак да ова ракета може да уништи територију величине Француске или Тексаса.

Као и у случају „Кинџала“, ова ракета практично је неухватљива за системе ПВО, пошто се између осталог пројектил може кретати брзином од седам километара у секунди.

5. Корсар

Списку Путинових смртоносних „играчака“ ваља додати и беспилотну летелицу „Корсар“, која у ваздуху остаје и до десет сати и има радијус дејства већи од 160 километара.

Војни врх Русије је прецизирао да је у стању да „током целог дана“ – при свим временским условима – обавља извиђачке задатке изнад одређене територије или акваторије, а може и да превози терете.