Украјинска војска је у уторак ујутру покушала да заузме Змијско острво ваздушним и артиљеријским нападима и десантом, рекао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков, наводећи да је противник од десанта одустао после неуспешног покушаја ракетирања острва.

У ваздушном нападу на острво је учествовало више од 15 украјинских дронова који су били навођени уз помоћ два дрона „бајрактар“, рекао је Конашенков и додао да је руска ПВО уништила 14 дронова, као и четири ракете и пројектил из система „Ураган“.

Ниједан украјински пројектил није успео да погоди циљ, нагласио је Конашенков.

Генерал је прецизирао да су ракетни и артиљеријски напади на Змијско острво изведени украјинским ракетама „точка-У“, пројектилима испаљеним из вишецевних ракетних бацача „ураган“ и 155-милиметарских хаубица М-777.

Конашенков је додао да је у ваздушном простору у области око Змијског острва уочен стратешки обавештајни дрон америчке авијације „глобал хок“ RQ-4.

Одговор на гранатирање нафтне платформе

Русија је високопрецизним ракетама „оникс“ уништила хангаре са беспилотним летелицама „бајрактар“ ТБ2 код Одесе као одговор на диверзије Украјине и на гранатирање нафтних платформи у Црном мору.

Руска авијација је онеспособила два ракетна система С-300 у Одеској области. Осим тога, на острву Кубански су уништена два артиљеријска вода америчких хаубица М-777.

Министарство одбране Русије је саопштило и да Украјина спроводи принудну мобилизацију у Дњепропетровску, Харковској и Запорошкој области.

Оставите Коментар