НИ ДРУГА рунда украјинско-руских преговора очекивано није донела ништа.

Показало се да Москва и даље тврдо инсистира на свом кључном захтеву: да украјинска армија положи оружје. А да се представници Кијева још надају да ће се Русија „преломити“ под притиском Запада и одступити.

На самом Западу нису одустали од плана да све преостале украјинске борбено способне јединице пребаце на запад земље, још боље наоружају и припреме за контраофанзиву. Чак и да им преко пољске границе у помоћ пошаљу „добровољце“.

Овај план је, међутим, већ налетео на „мину“. Русија је у међувремену ставила до знања да је интересује само пуна капитулација војне силе Украјине и стављање под контролу целе те земље. Ово значи: да ће покушај притицања у помоћ кијевском режиму на западу Украјине довести до сукоба, макар и ограниченог, Запада са Русијом.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, саопштио је да је Русија спремна и да са специјалном операцијом иде до краја и за наставак одмеравања снага са Западом.

Рекао је, поред осталог: „Нема одустајања од демилитаризације и денационализације Украјине. Упркос свим санкцијама које су већ уведене или могу бити уведене, укључујући и личне“.

Једнако одлучан је и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је оценио: „Санкције су порез који плаћамо за сувереност Русије и независну спољну политику“.

Сам Путин је рекао да ће Русија, ма колико ситуација била тешка, наставити да се развија. И на Балтику, и на Арктику и на свом Далеком истоку.

Притом је прецизитрао и нагласио:

„Одустајање страних партнера од заједничких пројеката са Русијом наноси одређену штету, али ће постављени задаци ипак бити решени. У више наврата смо показали да смо у стању и да смо спремни да неке пројекте померимо мало удесно, да стекнемо додатне компетенције, довољне да наставимо сами. Ми смо то већ продемонстрирали на низу других пројеката, укључујући и авијацију“.

Оставите Коментар